Alle ingrediënten om een zuurkool stamppot te maken.

Zuurkool te zuur? Niet meer met deze tips

Tijdens de koudere maanden eten we graag warme en vullende gerechten. Stamppotten komen dan vaker op tafel te staan. Boerenkool, hutspot en zuurkool zijn favoriet. Al vinden sommige mensen die laatste juist te zuur. Maar daar is wat aan te doen.

Rauwe of warme zuurkool

De één eet de kool graag lekker zuur, de ander wil zuurkool juist graag wat zachter van smaak maken. Het kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is het zuurder van smaak. Door het te koken of te bakken krijgt het een mildere smaak. Daarnaast wordt de structuur wat anders, als het verwarmd wordt.

Verse of uit een pakje

Daarnaast is er verschil in bereiding tussen verse zuurkool en uit een pakje. Heeft u de verse variant en gaat u deze koken? Voeg dan wat water bij de kool in de pan. Kook het zo’n 15 minuten. Dan wordt het zacht en milder van smaak. Voor de zoetekauwen onder ons, kan er ook wat appelsap toegevoegd worden. Het is ook mogelijk om zuurkool in witte wijn te koken.

Wie met de variant uit een pakje te werk gaat, hoeft geen extra vocht toe te voegen. Dit zit namelijk al in het zakje. Na 5 tot 10 minuten koken is de kool in principe gaar, maar voor een mildere smaak kunt u het ook 20 tot 30 minuten op laten staan. Ook hier geldt: appelsap of witte wijn geven een andere smaak aan de kool.

Aangemaakte zuurkool in een kom.

Spoel zuurkool niet af onder de kraan

Spoel de zuurkool liefst niet af onder de kraan. Dan gaan de vitamines en smaak verloren. Dat is zonde. Om de kool zoeter te maken, zijn er immers andere manieren. Zoals appelsap toevoegen tijdens het koken. Maar daarnaast kan fruit ook helpen. Denk aan ananas, banaan, appel en rozijnen.

Zuurkoolstamppot met chorizo en ananas
Lees ook: Zuurkoolstamppot met ananas en chorizo

Gebruik 2 verschillende pannen tijdens het koken

Wie er een zuurkoolstamppot van maakt, kan niet zomaar zuurkool en aardappelen in dezelfde pan koken. Waar dat bij boerenkool en hutspot wel kan, zorgt het zuur in de kool ervoor dat aardappelen minder snel garen. Dus zet 2 pannen op, 1 voor de aardappelen en 1 voor de zuurkool.

De verhoudingen voor in de stamppot

Welke verhoudingen heeft u nodig bij het maken van een goede zuurkoolstamppot? Wanneer u zuurkool uit een pakje gebruikt, is het beste om 4 delen aardappel op 1 deel zuurkool aan te houden. Voor wie verse zuurkool gebruikt is het 2 delen aardappel op 1 deel zuurkool.

Stamp niet alles door elkaar

Stamp eerst de aardappelen (eventueel met een klontje boter) en voeg daarna pas de zuurkool en het fruit toe. Schep dan alleen nog maar om en stamp niet verder. Dat is beter voor de smaak en zo blijft het fruit heel.

Meer inspiratie nodig?

Recepten met zuurkool

(Bron: Margriet, 24Kitchen, Culy, Unox, Jumbo. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Adriaan K says:

    Als je erwtensoep niet lekker vindt haal je dan de erwten eruit? Nee, dan eet je het niet.
    Hetzelfde met zuurkool. Zuurkool hoort zuur te zijn en vind je dat niet lekker dan moet je het niet eten!

    aqualung says:

    WIJ ETEN ZUURKOOL EENS IN DE 2 WEKEN EN IS HEEL GOED TEGEN GRIEPJES.
    ZUURKOOL MOET ZUUR ZIJN DOOR DE VITAMINE C.

    AARDAPPELEN EN ZUURKOOL KOKEN.
    STAMPEN EN WAT ZUURKOOL VOCHT BIJVOEGEN EN LATER DE AFGEGOTEN ZUURKOOL TOEVOEGEN
    ROEREN EN EEN BEETJE BOTER ERBIJ. WORST EN SPEKJES TOEVOEGEN. EET SMAKELIJK

    jeedebee says:

    Gebruik een grote stoompan. Onder in in het water de partjes aardappels en bovenin op de ingebouwde vergiet de zuurkool. Gestoomde zuurkool houdt veel meer smaak en vitamines vast dan de zuurkool in water te koken.

    piwi says:

    Ik voeg altijd boerenjongens aan de zuurkool toe.