Plastic flesje. Kunt u deze veilig navullen?

Is het veilig om een plastic flesje te hergebruiken?

Het is goedkoop en goed voor het milieu om een waterflesje meerdere keren te gebruiken. Toch gaan er soms verhalen dat u een plastic waterfles beter niet kunt hergebruiken, omdat er bacteriën en gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. Is het inderdaad beter om een plastic waterfles slechts eenmalig te gebruiken? Of kunt u deze probleemloos navullen?

Herbruikbare drinkfles

Als u van plan bent om vaker uit dezelfde fles te drinken, kunt u kiezen voor een herbruikbare drinkfles. Hier komen ook bacteriën in, maar in een eerder artikel leggen we uit hoe u deze goed schoon kunt maken. Doe dit bij voorkeur met de hand, want lang niet alle flessen zijn geschikt voor de vaatwasser. Soms vergeet u wellicht uw drinkfles en koopt u snel een flesje water bij de supermarkt.

water
Lees ook: Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?

Bacteriën en chemische stoffen

Bacteriën kunnen zich makkelijk nestelen in een plastic waterfles. Net als bij een herbruikbare waterfles, geldt dat het maagzuur in een gezond lichaam prima in staat is om deze bacteriën onschadelijk te maken. Toch is het uitkijken dat u niet te veel bacteriën binnenkrijgt. Bij een plastic waterflesje moet u daarom oppassen dat deze niet te warm wordt. Dat geeft bacteriën namelijk de kans om sneller te groeien. Leg het flesje op warme dagen daarom niet in de zon en laat het ook niet in een warme auto liggen.

In een plastic flesje zitten chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn. Die zijn echter alleen schadelijk wanneer ze in grote hoeveelheden in het water terechtkomen. Zolang u het flesje niet warm laat worden en enkel met water vult, blijft het aantal schadelijke stoffen dat vrijkomt beperkt. Het is in dat geval veilig om het flesje te hergebruiken. Wanneer u het flesje vult met een koolzuurhoudende drank, komen er meer chemische stoffen van het plastic in uw drinken terecht.

Metalen of plastic drinkfles

U kunt een plastic waterflesje heus wel een paar keer navullen als u deze koel bewaart, tussentijds afspoelt en enkel gebruikt om water uit te drinken. Wilt u maandenlang uit dezelfde fles drinken? Dan kunt u beter kiezen voor een metalen drinkfles, in plaats van een plastic drinkfles.

(Bron: RTL, Voedingscentrum, NU. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    DrostR says:

    Nu er steeds meer berichten zijn dat er via het drinken uit plastic flesjes microplastics ons bloed binnen komen, lijkt mij een artikel over alleen het risico van bacteriën onvolledig.