noodpakket

Wat moet er allemaal in een noodpakket zitten?

We moeten ons 48 uur lang kunnen redden, in het geval er een ramp uitbreekt. Dat laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eind november 2022 weten. Daarom is het handig om een noodpakket in huis te hebben. Maar wat hoort hier allemaal in en wat zijn handige tips?

Wat is een noodpakket?

Allereerst: wat is een noodpakket eigenlijk? Het is een pakket met de belangrijkste voorwerpen om uzelf te redden in geval van een noodsituatie. Er zijn kant-en-klare pakketten te koop, maar u kunt het ook vrij gemakkelijk zelf samenstellen. Op die manier kunt u ook een pakket maken dat op uw eigen situatie aansluit.

De basisproducten

De basisproducten die in een noodpakket horen te zitten, volgens de Rijksoverheid, zijn de volgende.

  • Een radio op batterijen en extra batterijen
  • Een zaklamp met extra batterijen
  • Eerstehulpdoos
  • Lucifers in waterdichte verpakking
  • Waxinelichtjes
  • Warmhouddekens
  • Een gereedschapsset
  • En een waarschuwingsfluitje

Andere handigheidjes

Het Rode Kruis adviseert daarbij nog houdbaar eten en medicijnen op doktersvoorschrift. Als tips geeft de organisatie om het pakket zo snel mogelijk samen te stellen, “je weet nooit wanneer je een overlevingspakket nodig hebt”, schrijven ze op de website. Ook is het aan te raden het noodpakket op een hoge plek te leggen, zo verkleint u het risico dat het pakket beschadigd raakt bij een overstroming. Het Rode Kruis heeft ook een persoonlijk noodplan (PDF) dat u kunt printen en invullen. Hierop kunt u belangrijke gegevens invullen, zoals de samenstelling van het huishouden, met wie contact opgenomen kan worden in geval van nood en gegevens van de huisarts en andere belangrijke diensten.

Noodweer
Lees ook: Nederlanders niet goed voorbereid op overstromingen

Contant geld en kopieën voor in noodpakket

Op de website van de NCTV adviseren ze om flessen water en houdbaar eten in uw noodpakket te stoppen. Net zoals contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren. Maar denk ook eens aan reservesleutels van uw huis en auto, een plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met telefoonnummers van mogelijke opvangadressen. Desinfecterende handgel kan ook van pas komen, net zoals verzorgingsartikelen zoals wc-papier, zeep en maandverband.

Noodpakket met houdbaar eten

Houdbaar eten wordt dus ook aangeraden. Een noodsituatie zoals een ramp of calamiteit komt vaak onverwacht. Het kan een natuurramp zijn, een ontploffing van een chemische fabriek, maar ook terrorisme met bijvoorbeeld cyberaanvallen die het land plat leggen. Het kan dus voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit, gas of water is. Hierbij is het niet altijd mogelijk om het huis uit te gaan. Daarom is een noodvoorraad met eten ook handig.

Het Voedingscentrum heeft een lijst met eten en drinken opgesteld, waar u 72 uur (3 dagen) met 2 personen van kunt eten. Er bestaan pakketten met noodrantsoen. Die bestaan vaak uit energierepen, gevriesdroogd voedsel of ingeblikt eten. Dit is lang houdbaar en neemt weinig plek in. Een nadeel volgens de organisatie is dat het niet zo gezond of smaakvol is.

Houdbare producten volgens de Schijf van Vijf

Daarom hebben ze een lijst met producten samengesteld die aan de Schijf van Vijf voldoet. Voor de 3 dagen zijn voorbeeldmenu’s gemaakt met deze producten. Hierbij gaan ze ervan uit dat er geen elektriciteit aanwezig is, maar dat u wel kunt koken op een gaspit, campinggas of barbecue. Anders wordt aangeraden genoeg producten op voorraad te hebben die niet verwarmd hoeven te worden. Bij stroomuitval wordt geadviseerd om eerst de producten uit de koelkast en vriezer (wanneer mogelijk) op te eten.

  • Zilvervliesrijst, 1 pak 500 gram
  • Volkorenspaghetti, pak 500 gram
  • Aardappelpuree, pakje 180 gram
  • Havermout, 1 pak 500 gram
  • 2 pakken volkoren wraps (medium, per pak 6 stuks, 350 gram)
  • Volkoren knäckebröd (pak 25 stuks)
  • 250 gram ongezouten noten of pinda’s
  • 2 blikjes sardientjes in olie (uitlekgewicht 80 gram per blikje)
  • 2 blikjes tonijn in water (uitlekgewicht 100 gram per blikje)
  • 1 klein blik linzen (maximaal 0,5 gram zout per 100 gram en geen suiker toegevoegd, uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • 2 pakken houdbare halfvolle of magere melk (à 1 liter) of 1 blik melkpoeder (400 gram voor 3 liter melk)
  • 1 groot blik sperziebonen (zonder toegevoegd zout of suiker, uitlekgewicht ca. 500 gram)
  • 1 grote pot of zak rode kool (zonder toegevoegd zout of suiker, ca. 500 gram)
  • 2 blikken tomatenblokjes of gesneden tomaten knoflook-ui, (zonder toegevoegd zout of suiker, blik à 400 gram)
  • 1 zak gedroogd fruit (pruimen, abrikozen, rozijnen, 300 gram)
  • 1 blik halve perziken op sap (geen suiker toegevoegd, uitlekgewicht 230 gram)
  • 6 flessen à 2 liter water
  • Pot jam
  • Pot appelstroop
  • Pak volkoren ontbijtkoek met minder suiker
  • Pot 100 procent pindakaas
  • Pak gemalen koffie en koffiefilters
  • Pakje thee
  • Kruiden zoals peper, kerriepoeder en oregano

Uzelf veilig melden

Wie in een noodsituatie terechtkomt en aan bekenden wil laten weten dat hij of zij veilig is, kan dat doen via een speciale website. Dit is een site van het Rode Kruis, die ontwikkeld is met als doel communicatie makkelijker te maken. Ook kunt u hier iemand zoeken, waarvan u weet dat degene zich in een noodsituatie bevindt. Hiervoor is het nodig om een geldig telefoonnummer te hebben of een postcode, geboortedatum, adres of e-mailadres. De website is er alleen voor rampen of calamiteiten in Nederland of in grensgebieden in buurlanden. Het is dan wel van belang dat het internet nog werkt.

(Bron: Rijksoverheid, NCTV, Rode Kruis, Voedingscentrum, Parool. Foto: Rode Kruis) 

Geef een reactie

Reacties (8)

    madeliev says:

    Waarom kan er niet geregeld worden dat ieder gezin een waardebon krijgt waarmee je het noodpakket gratis kunt afhalen?

    Zjeertje says:

    Goed idee, maar het lijkt mij handig regelmatig de houdbaarheidsdatums te controleren; niet alleen van de levensmiddelen en de flessen water, maar zeker ook de batterijen!

      Joyofatoy says:

      Gratis??

    John K says:

    Nood pakket aanschaffen prima idee:
    Vraag 1 Verwachten we oorlog of andere calamiteiten??
    Vraag 2 Wanneer de omroep zender door stroom storing uitvallen waar krijg ik dan mijn info??
    Vraag 3 We moeten FM gedag zeggen en over schakelen naar DAB (internet radio)??
    Premier Hendrikus Colijn zei in 1940, aan de vooravond van Duitse inval, via de radio tot de burger en zei: “Gaat u maar rustig slapen”

    Guillaume says:

    Is de dictatuur ons aan het voorbereiden op een door Amerika met steun van de EUSSR in de hand gewerkte proxy oorlog waar we niets mee te maken hebben, en die enkel dient om de Oekraïne binnen westerse invloedssfeer te brengen, waar we dat bij referendum juist hadden afgewezen. De corrupte fascist Zelensky is een door Amerika geïnstalleerde stroman, die enkele honderden miljoen daar heeft gestald, terwijl de Oekraine en fascistenstaat is die geen weldenkend mens aan zijn grenzen wil hebben. Dat we hier eenzijdig door de mainstream media en staatsomroep worden voorgelicht en dictator Rutte miljarden aan geld en wapens richting Oekraïne sluist maakt hem medeplichtig aan massamoord, want die oorlog wordt door Amerika met wapenleveranties en geld -net als door de EUSSR- doelbewust in stand gehouden. Tot de bom barst, en daar mag u noodpakketten voor aanschaffen, de politieke elite die dit veroorzaakt heeft zit dan hoog en droog, veilig en in luxe omstandigheden ver van het oorlogsgeweld. Laten ze maar een pot blauwe i.p.v. bruine bonen geven, opdat we de feitelijke veroorzakers daarop kunnen fêteren.

    madeliev says:

    Guillaume ..
    Ga je mond spoelen.

      Guillaume says:

      Ik heb geen linksgedraaid spoelwater in huis, dus vertelll.

    Adriaan K says:

    48 uur? Hier ben ik 48 dagen zoet mee!
    En erg belangrijk inderdaad; volkoren ontbijtkoek met minder suiker. Wel aan je lijn denken in een noodsituatie… 😉