Zoete perziken van Sarena

Heel Holland Bakt-winnaar Serana Solari maakt in Tijd voor MAX Pesche dolci, zoete perziken. Dit zijn koekjes die lijken op perziken. Het is een Italiaanse zoetigheid met een vulling van onder andere pruimenjam en chocolade. Dit kunt u dopen in een frambozenlikeur. Houdt u niet van alcohol? Doop ze dan in limonade. Dat is minstens zo lekker.

Ingrediënten (voor 20 stuks):

Voor de pasta frolla (het zanddeeg):

  • 500 gram bloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 250 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 200 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 onbespoten citroen
  • 4 eidooiers

Voor de vulling:

  • 200 gram pure chocolade (minstens 70% cacaobestanddelen)
  • 400 gram pruimenjam
  • 20 gram cacaopoeder
  • 300 gram kristalsuiker
  • 200 milliliter frambozenlikeur (of een andere rode likeur of limonade)
  • 20 muntblaadjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef de bloem met het bakpoeder op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk de boter niet teveel op te warmen en dus zo kort mogelijk te mengen. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi dit vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de suiker, de citroenrasp en de dooiers toe. Kneed dit met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Maak een bal, druk deze plat en pak deze in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en maak balletjes van ongeveer 3 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven 15-20 minuten tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Leg de halve bollen op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.

Hol de halve bollen uit met een lepeltje. Doe dit heel voorzichtig, want ze breken snel. Bewaar de kruimels, deze gebruik je voor de vulling. Als er nog grote stukken in zitten, verkruimel deze dan ook.

Smelt de chocolade au bain-marie. Hang een vuurvaste kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Meng de gesmolten chocolade door twee derde van de jam. Voeg het cacaopoeder en de kruimels toe en meng door elkaar. Voeg lepel voor lepel de rest van de jam toe tot er een zachte, stevige, niet te dunne vulling ontstaat: het moet niet uitlopen. Het kan zijn dat niet alle jam nodig is; dit hangt af van de jam en de hoeveelheid kruimels die u gebruikt.

Vul een uitgeholde halve bol met 1 opgehoopte theelepel vulling en druk er voorzichtig een andere uitgeholde helft tegenaan. Doe dit tot alle halve bollen op zijn.

Nu kunt u de ‘perziken’ kleuren. Breng 200 milliliter water aan de kook en voeg 150 gram kristalsuiker toe. Roer tot die is opgelost, haal van het vuur, voeg de likeur toe en roer goed. Doe de resterende suiker in een kommetje. Doop de pesche dolci kort in de likeur en daarna in de kristalsuiker. Draai de perziken goed rond zodat ze helemaal bedekt zijn met suiker. Leg ze op een bord te drogen. Steek in elke perzik een blaadje munt om het af te maken.

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een reactie

Reacties (2)

    monty says:

    en hoe nu verder met de vulling?

    tjsr@home.nl says:

    en hoe nu verder???Wat zijn halve bollen.Doorsnijden?