Duur 03:33
Gepubliceerd op 9 maart 2016

Ciambelline van Sarena

Heel Holland Bakt-winnares Sarena maakt in Tijd voor MAX Ciambellini. Dat is een zandkoekje die u lekker in de thee kunt dopen. Het deeg is gemaakt van pasta frolla, dit deeg is de basis van veel taarten en koekjes.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 25 gram cacaopoeder
  • 1 eiwit om te bestrijken

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort
tot u een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, het merg uit het vanillestokje en de eidooiers toe. Kneed dit met uw handen tot u een egaal en soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en voeg aan een deel de cacaopoeder toe. Kneed goed door tot alle cacao goed opgenomen is. Maak van beide kleuren deeg een bal, druk deze plat en verpak hem in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast. Daarna kan je verschillende vormen maken.

Ciambelline

Rol van beide kleuren deeg een slang van ca. 1,5 cm doorsnede en snijd deze in stukjes van 6 cm lang. Draai de uiteindes naar elkaar toe, leg ze 1 cm over elkaar en druk aan zodat ze vastzitten.

Spiraal

Rol van beide kleuren deeg een lap met een dikte van 2 mm en ongeveer 20 cm breed en 30 cm lang. Smeer een lap deeg licht in met eiwit en leg de andere lap erbovenop. Rol nu beide lappen deeg helemaal op. Leg de rol en half uur in de koelkast of 10 minuten in de diepvries om op te stijven. Snijd vervolgens plakjes met een dikte van een halve centimeter.

Ruitjes

Rol van beide kleuren deeg een lap met een dikte van 5 mm. Snijd hier stroken uit met een breedte van 5 mm. Leg een lichte en een donkere strook naast elkaar en leg hiernaast weer een lichte en een donkere strook.. Bestrijk de stroken licht met eiwit. Leg hierop weer vier lichte en donkere stroken, waarbij u op een lichte een donkere strook legt en op een donkere een lichte strook legt. Bestrijk ook deze licht met eiwit en herhaal dit nog twee keer zodat u vier lagen krijgt. Leg het deeg en half uur in de koelkast of 10 minuten in de diepvries om op te stijven. Snijd vervolgens plakjes met een dikte van een halve centimeter.

Tot slot: Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze kleur beginnen te krijgen. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen voordat u ze van de bakplaat haalt. Leg ze vervolgens op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Zet een lekkere kop thee en smullen maar!

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer