soep

Zoete aardappel restjes-dag soep

Wereldwijd wordt 1/3 van alle voedsel verspild. Dat komt neer op 50 kilo per persoon per jaar. Dat is bijna 150 euro per jaar. Een gezin met 2 kinderen verspilt dus ruim 500 euro per jaar. Dat is echt zonde. Zeker als je weet dat mensen op andere plaatsen in de wereld juist eten tekort komen. Wat kunnen wij eraan doen? Ga slimmer met eten om door bijvoorbeeld restjes te verwerken in een nieuw gerecht; restjes-dag soep. Beschadigde of minder verse groenten kunt u nog prima gebruiken in soep.

En houdt u soep over? Vries het dan in voor een andere keer.

 Ingrediënten (4 personen):

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 1 liter groente bouillon

Restjes

  • Gember, rode peper, ui, knoflook, prei, paprika, tomaat, restje rijst, mais of linzen

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden en leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en peper en zout. Rooster de zoete aardappel tenminste 20 minuten in de oven tot de binnenkant zacht is.

Bak wat fijngesneden gember, rode peper, ui en knoflook aan in olie. Lepel het zachte vruchtvlees van de zoete aardappel uit de schil en doe in de pan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Pureer met een staafmixer.

Misschien heb je nog wat kokosmelk staan. Dit is een erg lekkere combinatie met de zoete aardappel. Maar een restje kwark is ook heerlijk om de soep mee te garneren.

Restjes uit je koelkast zoals prei, tomaat, paprika, rijst etc. kun je mee verwarmen in de soep. Je maakt er zo een heerlijke voedzame en gezonde maaltijdsoep van.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie