Suiker zonder klonten

Zo maakt u suiker met klonten weer zacht

Als u suiker een tijdje laat staan, ontstaan er klonten. Ze zijn hard en lijken onmogelijk zacht te krijgen. Maar met onderstaande tips lost u dat voortaan in een mum van tijd op. 

Klonten suiker

Waarom klontert, vooral bruine, suiker zo snel? Suiker bevat vocht en bruine suiker heeft dit nog meer dan witte suiker. Wanneer de suiker wordt blootgesteld aan lucht, bijvoorbeeld omdat de zak geopend in de kast staat, verdampt het vocht en ontstaan er harde klonten. Deze krijgt u met een aantal trucs weer zacht.

basterdsuiker vervangen
Lees ook: Is basterdsuiker in een recept te vervangen door gewone suiker?

Wit brood

Suiker weer zacht krijgen, kan bijvoorbeeld met een sneetje brood en een afsluitbare pot. Stop de suiker in de pot en snij het brood in stukjes zonder korsten. Stop de stukken brood bij de suiker in de pot. U zult zien dat na 2 dagen de suiker weer zacht is. U kunt in plaats van brood ook een marshmallow of een schijfje appel gebruiken. Dit heeft hetzelfde effect.

Magnetron

Wilt u de suiker sneller zacht hebben? Dan kunt u de klonten ook in een bakje stoppen dat in de magnetron mag. Leg bovenop de suiker een vochtig keukenpapiertje en stop dit 20 seconden in de magnetron. Roer daarna met een vork even door de suiker om de klonten weg te werken.

suiker
Lees ook: Hoe zit het? Kunnen we echt verslaafd raken aan suiker?

Klonten voorkomen

Zoals we al zeiden, klontert suiker door het verlies van vocht. U kunt het klonteren daarom heel gemakkelijk voorkomen door de suiker koel en droog te bewaren in een goed afgesloten pot of zak.

(Bron: Culy, Flair, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie