garnalen pellen

Zo kunt u garnalen pellen en het darmkanaal verwijderen

Ze zijn gepeld te koop, maar garnalen pellen is ook prima zelf te doen. Dat bespaart geld en ze zijn vaak nog smakelijker ook. We vertellen hoe u bij het pellen te werk moet gaan en hoe u ook het darmkanaal verwijdert.

Kleine (Hollandse) garnalen pellen

Pak de garnaal met de ene hand bij de kop vast en met de andere hand bij het lijf. Trek de garnaal recht en druk de 2 delen dan licht naar elkaar toe. Draai het garnaaltje vervolgens een kwartslag en de schaal komt los. Zo kunt u die van het lijf verwijderen. Haal daarna ook het kopje ervan af.

garnalen pellen

Grote garnalen pellen

Zit de kop nog aan de garnalen, trek die er dan als 1e vanaf, door hem een kwartslag te draaien. In plaats van te trekken, kunt u hem er ook vanaf snijden. De rest van de schaal kunt u er dan makkelijk vanaf halen. Soms moet u eerst nog de pootjes eraf trekken, voor de rest goed loskomt. Het staartgedeelte kunt u eventueel tijdens het bereiden nog laten zitten. Sommige mensen vinden dat mooier staan. Ook kunnen ze dan nog wat extra smaak afgeven. Laat het staartgedeelte moeilijk los, druk hem dan met 2 vingers in.

Darmkanaal verwijderen

Bij kleine, Hollandse garnalen kunt u het darmkanaal laten zitten. Grote garnalen hebben echter een darmkanaal dat wel verwijderd moet worden. Dit is op de rugzijde te vinden en te herkennen als een donker streepje. Om het te verwijderen, maakt u met een scherp mes een ondiepe inkeping op de rug. Met de punt van het mes kunt u het uiteinde van het darmkanaal omhoog wippen. Trek het er dan met uw vingers voorzichtig uit. Lukt dit niet of blijven er restanten zitten, krap die er dan met de mespunt volledig uit. En spoel na met water. Soms is bij garnalen aan de buikzijde ook een streepje te zien. Dat kunt u in principe laten zitten, maar het is mogelijk het er ook uit te halen. Dat doet u weer door een lichte inkeping te maken.

garnalen pellen

Bij deze garnaal is het darmkanaal verwijderd

Gooi de schalen en koppen niet weg

Bij het pellen komen veel schalen en koppen vrij. Gooi deze zeker niet weg, want dit zijn echte smaakmakers. U kunt er bijvoorbeeld een heerlijke bouillon van trekken. Gaat u de schalen niet direct bereiden, dan zijn ze ook goed in te vriezen. Stop ze hiervoor in een afsluitbaar diepvrieszakje.

Recepten met garnalen

Nu u weet hoe u garnalen kunt pellen, is het tijd om er lekker mee te koken. We hebben vele recepten ter inspiratie. Wat denkt u bijvoorbeeld van asperges met zeekraal en garnalen van Janny van der Heijden? Of noedels met gewokte garnalen en paksoi?

(Bron: Culy, Libelle.be, WikiHow, vtm.be, 24Kitchen, radio2.be, Flair. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie