kersen

Ze zijn er weer: kersen!

Ze zijn er weer! Soms kan ik in februari plots zo verlangen naar kersen en dan duurt het echt nog een tijd voordat ze bij de fruitboer liggen. Gemiddeld al vanaf midden juni, maar dat hangt enorm af van hoe het weer in de maanden ervoor was. Als de temperatuur in maart, april en mei hoog is, dan wordt het een vroeg seizoen en dat betekent dat de kersen er al begin juni zijn. Is het in die maanden nog wat kouder, dan zijn ze er pas eind juni.

Cadeautjes van de natuur

Voor mij is deze steenvrucht ook het voorbeeld van seizoenscadeautjes van moeder natuur; ze zijn er maar tot en met augustus, dus in die maanden geniet ik er volop van, zodat ik de rest van het jaar met smart naar ze kan uitkijken. De uitdrukking “kersvers” is dan ook niet voor niets, want ze zijn niet alleen heel beperkt beschikbaar, maar na het plukken ook nog maar een paar dagen houdbaar: in de koelkast gemiddeld 4 dagen en buiten de koelkast een dag of twee, maar voor de smaakbehoud heeft het laatste wel de voorkeur. Let er ook op dat u bij het wassen de steeltjes er nog aan laat, anders komt het water in de kers en ook dat is zonde, want het beïnvloedt de smaak en het mondgevoel.

Zoet en zuur

Er zijn ontzettend veel soorten en per soort hangt het er van af in welke week ze rijp zijn en klaar om geplukt te worden, maar met de kers is het wel zo what you see is what you get, want de kleur van de schil verraadt al de kleur van het vruchtvlees, van geel-rood tot paarsrood. Er zijn 2 soorten kersen: zoete en zure. De zoete worden als snack, zo uit het vuistje gegeten of verwerkt in nagerechten, terwijl de zure, ook wel bekend als ‘kriek’, gebruikt worden voor bier of stoofgerechten.

Kersen ontpitten

Zo uit het vuistje is het prima als de pit er nog in zit, want die kunt u er makkelijk zelf in de mond uithalen. Sterker nog, er zijn wereldwijd zelfs kersenpitspuugwedstrijden, waarbij het wereldrecord nu op 29 meter staat! Verwerkt u de kersen in een gerecht, dan is het veiliger en netter om toch de pit eruit te halen. Dat kan met een kersenontpitten, een mesje (let op, daar worden uw handen en kleren wel snel vies van en kersenvlekken zijn lastig te verwijderen) of met een grappige hack: plaats de kers bovenop de hals van een leeg bier- of frisdrankflesje en duw met de steel van een lepel of vork de pit naar beneden. Deze valt dan in de fles en de kers is ontpit. Het vergt wel wat oefening, maar dan heeft u ook wat.

Hartig met zoet

En nadat ze ontpit zijn kunt u er natuurlijk heerlijke nagerechten van maken. Heel snel en ontzettend lekker is wat kandijkoeken verkruimelen en dan te mengen met ricotta en kersen, maar als u uw smaakpapillen echt een keer wilt verrassen heb ik iets heel bijzonders voor u: een hartig voorgerecht met kersen en… tonijn. Niet heel alledaags, maar als u uzelf een keer wilt verwennen, dan is dit wel het gerecht daarvoor.

Een kanttekening

Wat ik toch echt moet delen: tonijn is een bedreigde vissoort, dus let er wel op dat u een stukje tonijn koopt dat duurzaam en gecertificeerd is. Vraag hier bij de visboer naar, zodat u met een gerust hart kunt genieten, want tonijn bevat namelijk hele goede vetten en veel eiwitten en is daarom ook een goede en heerlijke vis om zo nu en dan te eten.

Ingrediënten voor tonijnsteak met kersen (2 personen):

  • 60 gram kersen
  • 1 rode peper
  • paar takjes koriander
  • 1 limoen
  • 200 gram verse tonijnsteak
  • olijfolie
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Ontpit de kersen en hak ze grof. Halveer de peper in de lengte, verwijder de pitten en zaadlijsten en snijd de peper in kleine blokjes. Hak de koriander fijn. Meng in een kom de kersen, rode peper en koriander. Pers een halve limoen boven de kom, voeg een klein scheutje olie toe en breng op smaak met zout en flink wat peper.

Verhit een grillpan of gewone koekenpan. Bestrijk de tonijn in aan beide kanten met olie en bestrooi met peper en zout. Bak de tonijn kort, in circa 3 minuten om en om; de buitenkanten moeten licht gebakken zijn en de binnenkant nog rauw. Snijd de tonijn in dunne plakjes en verdeel deze over twee borden. Lepel hier wat van de kersensalsa over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie