Witte laag

Witte laag in citrusvruchten weghalen of juist opeten?

Mandarijnen, sinaasappels of grapefruits liggen in het najaar weer volop in de schappen. Voordat we kunnen genieten van deze citrusvruchten, moeten ze eerst worden gepeld. De witte laag die dan tevoorschijn komt, halen de meeste mensen het liefst helemaal weg. Maar wat is die witte laag en moeten we die niet gewoon opeten?

De functie van het witte laagje

Een citrusvrucht bestaat uit de schil, het witte laagje onder de schil en het vruchtvlees. Elk onderdeel van de vrucht heeft een eigen functie. De schil beschermt de vrucht en bevat veel etherische oliën. Deze oliën hebben een sterke geur, met als functie bepaalde insecten te lokken of juist af te stoten.  Het witte laagje in de vrucht heet merg. Dit zijn overblijfselen van het vaatstelsel van het fruit. Het vaatstelsel moet er, tijdens de groeiperiode, voor zorgen dat voedingstoffen van de plant naar de vrucht worden gebracht. Heeft het fruit zich helemaal ontwikkeld, dan sterft het vaatstelsel af. Het witte weefsel dat overblijft, is droog en taai en pulken we het liefst helemaal weg.

mandarijnen
Lees ook: Droge of sappige mandarijnen, hoe ziet u het verschil?

Weghalen of opeten?

Het merg wordt veelal niet gegeten, toch is het geen slecht idee om dat wel te doen. Het weefsel is namelijk erg vezelrijk. In het merg zit ongeveer 30 procent van de vezels uit een sinaasappel. Ook zou het de helft van alle vitamine C van de sinaasappel bevatten. Daarbij zit in het merg pectine dat goed is voor uw cholesterol en stoelgang. De flavonoïden uit het merg, zijn stoffen die ontstekingsremmend werken.

Bittere nasmaak

Het eten van de witte laag kan dus geen kwaad en heeft zelfs gezondheidsvoordelen. Ondanks dat, is het merg is erg bitter, blijft het tussen de tanden zitten en ziet er niet zo lekker uit. Het is daarom niet heel verleidelijk de laag op te eten. Wilt u toch een poging doen? Dan kunt u het beste het fruit zo vers mogelijk eten. Hoe ouder de vrucht, hoe bitterder het merg. Bij een verse mandarijn kan het merg dan nog wat zoeter smaken. Ook kunt grote loszittende delen van het weefsel verwijderen en de rest laten zitten. Zo pakt u toch nog wat voedingsstoffen mee uit het overgebleven weefsel en bespaard u een hoop tijd met het wegpulken van de rest van de witte laag.

fruit uit blik
Lees ook: Is fruit uit blik even gezond als vers fruit?

 

(Bron: Quest, waarzitwatin, 24kitchen, gastronomixs)

Geef een reactie

Reacties (2)

    E Perdok says:

    Vroeger werd gezegd dat je de witte laag moest verwijderen, omdat deze laag kankerverwekkend zou zijn. En nu moet je deze weer opeten. Vraag me af wat ik nu moet geloven, ik eet het niet op, omdat het taai en niet lekker is, ik haal mijn vezels wel ergens anders uit.

    Riny6 says:

    Wij schillen de vruchten en doen de partjes in de blender, samen met een kiwi of banaan tot we ieder een moksmootie hebben.Iedere dag