stoofperen

Waar komen stoofperen vandaan en hoe kunt u ze zelf maken?

Zodra de herfst z’n intrede doet, liggen ze weer in de winkels: stoofpeertjes. En dan voornamelijk de peren waar stoofperen mee gemaakt worden: Gieser Wildeman. Wat is de oorsprong van deze warme, zoete lekkernij en wat kunt u er allemaal mee maken?

De oorsprong van stoofperen

Al in de 9e eeuw voor Christus wordt gesproken over stoofperen. In Odyssee van dichter Homerus wordt het voor het eerst genoemd. De peer wordt in het oude Griekenland ook wel gebruikt als medicijn tegen misselijkheid. Homerus beschrijft de peer als een gift van de goden. Ook de Romeinen noemen de stoofpeer in hun geschriften. Een fruitsoort die rood kleurt bij het stoven, zonder toevoeging van iets.

Verschillende soorten

Heel Nederlands zijn de stoofpeertjes dus niet, al denken veel mensen van wel. Wat wel waar is, is dat de bekendste peer in Nederland geteeld wordt: de Gieser Wildeman. Het zijn kleine peertjes die vrij zoet zijn, zacht en een beetje korrelig vruchtvlees hebben. Daarnaast is er nog de Saint Rémy. Deze komt voornamelijk in de landen om ons heen voor. Hij heeft een wat licht bitterzure smaak en kleurt eerder roze of geelroze. Er zijn nog andere soorten, maar die worden weinig gebruikt en verkocht.

Gieser-Wildeman

De rode kleur

Stoofperen kleuren uit zichzelf al rood. Dit komt door de kleurstof anthocyanen die erin zit. Wanneer de zuurgraad verandert (als ze koken) worden ze rood. De toevoeging van rode wijn zorgt voor een nog donkerdere rode kleur. De stof zit bijvoorbeeld ook in rode kool.

Handperen versus stoofperen

Stoofperen lijken op het eerste oog misschien op gewone handperen, maar er zit wel degelijk verschil in. Handperen kunnen gewoon rauw gegeten worden. Zodra ze rijp zijn kunt u uw tanden erin zetten. Stoofperen worden eigenlijk nooit rijp. Daarom moeten ze eerst gestoofd worden voor ze gegeten kunnen worden. Vandaar ook de naam. Ook het vruchtvlees is anders van beide soorten. De handpeer is al vrij zacht van zichzelf en valt snel uit elkaar zodra het warm gemaakt wordt.

Vanaf oktober verkrijgbaar

Rond kerst worden traditioneel gezien de meeste stoofperen gegeten. Maar vanaf oktober liggen de rauwe, harde peren vaak al in de supermarkt. Tot zo’n beetje maart zijn ze te verkrijgen. Ook de kant-en-klare versies zijn voornamelijk in deze periode in de supermarkt te vinden.

Bereiding van stoofperen

Stoofpeertjes kunnen op een heleboel manieren bereid worden. Het is maar net wat u zelf lekker vindt. Er zijn een aantal basis ingrediënten waar u uit kunt kiezen. Kiest u voor alcohol of liever niet? Welke kruiden of smaakmakers vindt u het lekkerst? En wilt u de peertjes heel laten of toch al klein snijden? We zetten verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Soorten vocht om in te koken

 • Rode wijn (de donkere kleur is belangrijker dan de smaak)
 • Port (een goedkope is prima, want u heeft veel nodig)
 • Witte wijn of champagne (voor blanke peertjes)
 • Bessensap of druivensap (voor wie geen alcohol wil gebruiken)
 • Of gewoon in water

Smaakmakers

 • Kaneelstokje
 • Suiker
 • Kruidnagel
 • Steranijs
 • Piment
 • Kardemom
 • Laurierblaadjes
 • Citroen of sinaasappel

blanke-peren

Heel laten of in vieren snijden

Meestal worden de peren alleen geschild en blijft het stokje er nog aan zitten. Zo blijft de peer het mooiste. U kunt er ook voor kiezen om de peer in vieren te snijden en het klokhuis alvast te verwijderen. De peren hoeven dan minder lang te stoven.

Hoe lang moeten stoofperen op het vuur?

Hoe lang de stoofperen op het vuur moeten staan, hangt er vanaf welk type vocht u gebruikt. Stooft u ze in alcohol, dan hebben de peren langer de tijd nodig dan wanneer u ze in sap maakt. Voor peren in wijn geldt dat ze na 1 uur vaak al wel gaar zijn, maar dat ze de echt mooie rode kleur pas krijgen na 2 tot 4 uur. Voor peren in sap kunt u 45 minuten tot 1 uur aanhouden. Zorg dat de peren net onderstaan in het vocht. De hoeveelheid ligt eraan hoe groot uw pan is en hoeveel stoofperen u aan het maken bent. Tussentijds een keer proeven hoe gaar de peertjes zijn kan nooit kwaad.

Saus indikken

Als de stoofperen klaar zijn, haal ze dan uit de pan. Het is zonde om het overgebleven vocht weg te gooien, hier zitten veel smaak aan. U kunt het vocht dan laten inbinden tot een dikke saus. Lekker voor over de peren of bij een toetje. Dit kunt u doen door het vocht te laten inkoken of wat maïzena toe te voegen. En geniet vooral van uw eigen gemaakte stoofperen! Bekijk ook het recept van Sarena Solari. Zij zet ze nog op een cheesecake, maar u kunt ze uiteraard ook los maken en eten. En wat dacht u van bakken met stoofperen.

(Bron: Gastropedia, Franceska Kookt, Culy, AD.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Bonte Kraai says:

  Koken in GLUHWEIN is ook heel lekker. Vanillesuiker enz hieraan toevoegen.

  Hepa says:

  Een extra tip bij soorten vocht: Gluhwein, gewoon een goedkope fles van de supermarkt. Peren bestrooien met suiker en kaneel en daarna de Gluhwein toevoegen tot de peren net onder staan. Eventueel kan een combinatie met Gluhwein en water ook.

  RiaMJ says:

  Met water/wijn, pannenkoekenstroop/appelstroop/ahornsiroop en kaneel. Mmmmmm..😊

   Jolazo says:

   Klopt ik stoof ze in de gluhwein met citroenschil, kaneelstokje, steranijs, en een kruidnageltje..

  Sylvia Delft says:

  De stoofperen schil ik en snij ze in vieren, klokhuis eruit. Dan doe ik rode Glühwein in een pan en leg de peren daar in. Ik laat ze een dag staan en pas de volgende dag kook ik ze. Meestal maak ik 2,5 kilo tegelijk (2 flessen Glühwein nodig)en doe de peren dan kokend heet met de Glühwein in goed afsluitbare potten. Ze zijn dan heel lang houdbaar.

  Jolazo says:

  Klopt ik stoof ze in de gluhwein met citroenschil, kaneelstokje, steranijs, en een kruidnageltje..

  HenkM says:

  Zonder suiker koken met Cassis Light! met toevoeging van Gluhwein kruiden.