Stoofperen

Stoofperen over? Zo kunt u ze het beste bewaren

Bij stoofvlees, ovenschotels, stamppotten of gewoon in de yoghurt, stoofperen smaken er lekker bij. De peren zijn in de wintermaanden volop te krijgen en ook relatief eenvoudig te bereiden. Maar wat als u stoofperen overhoudt? Kunt u ze bewaren en zo ja, hoe bewaart u ze het beste?

Soorten peren

De bekendste stoofpeerrassen zijn de Gieser Wildeman of de Saint Rémy. De Gieser Wildeman is bij velen geliefd en komt ook uit Nederland. Deze peer wordt bij het koken mooi rood en die kleur associëren we ook met stoofperen.

Stoofperen bereiden in port, wijn of met water

Volgens de meeste recepten voor klassieke stoofperen moeten de peren gekookt worden in wijn. Een soepele rode wijn volstaat. Maar u kunt de peren ook koken in port, voor een mooie, diep rode kleur en zoete smaak. Kookt u de peren liever alcoholvrij, dan volstaat water of vruchtensap. Voeg dan nog wel wat smaakmakers toe als kruidnagel, een kaneelstokje, steranijs, kardemom, piment, laurierblaadjes, citrusvruchten en suiker. Vergeet beslist de suiker niet, anders kunnen het bittere peren worden. Het maken van stoofperen is niet moeilijk, maar kost wel tijd. De peren moeten gemiddeld 2 tot 3 uur op staan. Waar u bij de bereiding nog meer op moet letten, leest u in dit artikel.

Stoofperen over? Zo kunt u ze bewaren

Het maken van stoofperen gaat vaak in grote hoeveelheden. Het is immers een klus om de peren te schillen en het moet een tijd op het vuur. Goede kans dat u dus nog wat van de peren overhoudt. In de koelkast kunt u ze in een afgesloten bakje een week goed houden. Twijfelt u of ze nog goed zijn, ruik dan eerst aan de peren. Heel soms ziet u ook al schimmel ontstaan. Spoel het vocht dan door de gootsteen en gooi de peren weg bij het gft-afval.

Heeft u stoofperen over en bent u er zeker van dat u ze voorlopig niet eet? Vries ze dan in. In de vriezer zijn stoofperen tot wel 3 maanden houdbaar. Haal ze voor gebruik tijdig uit de vriezer om te ontdooien. De peren zijn ook zeer geschikt om te wecken. Doe ze dan direct na de bereiding in een goed gesteriliseerde pot. Vul de pot niet helemaal, laat ongeveer een centimeter onder de rand vrij. Draai de deksel erop, zet de pot op zijn kop en laat even staan. De peren zijn zo wel een paar maanden houdbaar. De pot hoeft u niet gekoeld te bewaren. Eenmaal open, dan moet hij wel in de koelkast en is hij dan ook maar beperkt houdbaar. Zin gekregen om stoofperen te maken? Sandra Ysbrandy heeft een verrassend recept. Ze kookt de peren in koffie.

(Bron: Libelle, 24Kitchen, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie