voedsel

Voedsel uit overzeese gebieden wordt niet goed gecontroleerd

In een onlangs verschenen inspectierapport van de Europese Commissie komen de douane en de Nederlandse Voedsel-  en Warenautoriteit (NVWA) er niet goed vanaf. Zij schijnen voedsel dat geïmporteerd wordt uit overzeese gebieden, niet goed te controleren waardoor de veiligheid ervan niet kan worden gewaarborgd. Om welk voedsel gaat het hier en wat is ermee aan de hand?

Voldoet geïmporteerd voedsel wel aan de regels?

Via de lucht en het water komen er enorme hoeveelheden voedsel Nederland binnen. Veel van dit voedsel wordt na aankomst weer exporteerd naar andere landen in Europa. Het gaat bijvoorbeeld om koffie, thee, maïs, rijst, vlees en vis. Ook komt er heel veel groente en fruit van buiten Europa. Azië en Amerika zijn de grootste exporteurs. Al deze producten moeten over gezondheidscertificaten beschikken uit het land van herkomst. Deze certificaten moeten volgens de Europese regelgeving origineel zijn, maar in het inspectierapport staat dat de NVWA vaak genoegen neemt met kopieën. Gevaarlijk, want zo is de echtheid van de documenten en de voedselveiligheid niet te garanderen. Vooral op het gebied van plantaardige producten gaan ze vaak de mist in, vertelt Corinne Cornelisse van Foodwatch Nederland ons.

Daarnaast heeft de Europese Commissie ook kritiek op de manier waarop bijvoorbeeld vlees wordt bewaard in de Rotterdamse haven. Dit gebeurt op vieze stellages en de controle van het vlees vindt plaats op roestige tafels. Op luchthaven Schiphol zijn ook onhygiënische situaties aangetroffen.

Politieke kritiek

D66 vindt dat er actie vanuit de Tweede Kamer nodig is om dit probleem aan te pakken. Tjeerd de Groot zegt in het Algemeen Dagblad dat hij graag van minister Kamp van Economische Zaken wil weten wat het kabinet hieraan gaat doen. “Het is belangrijk dat mensen er op kunnen vertrouwen dat ons eten veilig is”, zegt hij tegen de krant. Bovendien is hij van mening dat de manier waarop de douane en de NVWA nu te werk gaan fraudeurs in de kaart speelt.

Reactie NVWA

De NVWA heeft laten weten de kritiek te erkennen, maar dat zij nog geen maatregelen hebben genomen door de beperkte bezetting in de zomerperiode. Wanneer zij iets gaan doen aan de manier van inspecteren, is nog onduidelijk.

Fipronil-kwestie

Het is overigens niet de eerste keer in 2017 dat de NVWA kritiek krijgt. In de zomer haalt de organisatie zich veel woede op de hals, omdat zij allang op de hoogte schijnen te zijn van het gebruik van fipronil in kippenstallen. Fipronil is een verboden pesticide die bloedluis bij pluimvee tegengaat. Als mensen het binnenkrijgen, kan het schade aan organen veroorzaken.

Problemen door bezuinigingen

Volgens CDA’ers Henk Bleker en Cees Veerman zijn deze misstappen gemaakt omdat er te veel is bezuinigd op de NVWA. “Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten”, zegt Veerman tegen de NOS. Saillant detail: beide heren zijn medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen. Veerman is minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in de periode 2002 tot en met 2007 , een tijd waarin er veel geld is weggehaald bij de NVWA. Bleker is van 2010 tot 2012 staatssecretaris van dit departement. Inmiddels is duidelijk dat de NVWA vanaf 2018 jaarlijks 25 miljoen extra ontvangt. Daardoor heeft de dienst in plaats van 300 miljoen, 325 miljoen te besteden.

(Bron: Foodwatch Nederland, Algemeen Dagblad, CBS, ANP, NOS)

Geef een reactie