Vlees à la mam

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

  • 1 kilo malse runderlappen
  • 2 tot 3 grote uien
  • 200 gram (room)boter
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 wortel (in schijfjes gesneden)
  • 1 takje gedroogde tijm
  • gemalen kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Bij elkaar niet meer dan een grote theelepel vol aan kruiden
  • 1 laurierblad
  • 1 flesje donkerbruin bier (33 cl)
  • 200 milliliter runderbouillon
  • teentje knoflook naar smaak

Bereiding:

Snijd het vlees in gelijke stukken en wrijf het in met peper en zout.

Smoor in een pan de helft van de uien licht bruin in de helft van de boter. Neem de uien uit de pan en doe de rest van de boter in de pan.

Braad het vlees in twee porties bruin. Haal met een schuimspaan het vlees uit de pan.

Voeg de bloem toe aan de boter en laat het wat bruin worden. Voeg vervolgens het bier, de bouillon, de reeds gebakken uien en de rest van de (rauwe) uien, azijn en alle kruiden toe. Laat het geheel een beetje inkoken en voeg vervolgens het vlees toe.

Sluit de pan, leg er eventueel een stuk op maat geknipt bakpapier bovenop (dit zorgt ervoor dat de sappen niet teveel verdampen) en laat het geheel minimaal 2,5 uur zachtjes stoven. Eventueel nog wat extra zout en/of peper toevoegen.

Draadjesvlees smaakt heerlijk met wat rijst, kruimige aardappels of stamppot zoals hutspot!

(Bron: Heleen Hogen Esch)

Geef een reactie