Torta della nonna

Torta della nonna

Een torta della nonna betekent letterlijk een taart van oma. Een klassieke Italiaanse taart met een hoofdrol voor de citroen en pijnboompitten. Hieronder een recept voor 2 stuks.

Ingrediënten:

  • 45 gram pijnboompitten
  • 185 gram boter
  • 135 gram poedersuiker
  • 4 gram zout
  • 1 ei
  • 1 dooier
  • 390 gram bloem

Voor de vulling:

  • 50 gram custardpoeder
  • 500 gram melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram suiker
  • rasp van 1 citroen

Extra nodig:

  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • flinke hand pijnboompitten om te garneren
  • poedersuiker om te bestuiven
  • 3 taartpannen van ca. 16 cm Ø, ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster de pijnboompitten circa 10 minuten in de oven. Vermaal de pijnboompitten in de hakmolen tot meel.

Mix de boter met de poedersuiker, het ei en de dooier en het zout in de keukenmachine.

Meng de bloem en het pijnboompittenmeel. Voeg toe aan de boter en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak voor de vulling een papje van de custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met de suiker, het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Schenk alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken. Schenk de room uit op een plaatje en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Vet de taartpannen in.

Neem het deeg uit de koelkast, rol op een met bloem bestoven werkblad uit op 3 mm dikte en bekleed de taartpannen ermee. Houd het resterende deeg apart.

Verwijder de vanillestok uit de banketbakkersroom. Rasp en pers er wat van de citroen boven. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los en verdeel over de taartpannen. Dek af met een deksel van het resterende deeg. Bestrijk lichtjes met losgeklopt ei en bestrooi met pijnboompitten – dat mag best royaal, de nootachtige smaak van de pitten combineert geweldig met de vanilleroom. Doe de taartpannen in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de taarten circa 35 minuten, of tot ze goudbruin en gaar. Laat afkoelen en bestuif met poedersuiker.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina

Geef een reactie