Tiramisutaart van Sarena

Tiramisu is een echt Italiaans dessert. De naam betekent, als u het letterlijk bekijkt, trek mij omhoog, wat ook geïnterpreteerd kan worden als: maak mij blij. Men geeft tiramisu dan ook vaak aan herstellende zieken, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Maar behalve voor de zieken is het ook gewoon een heerlijk dessert voor aan tafel.

Ingrediënten (10-12 personen):

Biscuit

  • Boter om in te vetten
  • 3 eieren
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 30 gram aardappelzetmeel

Koffiesiroop

  • 2 zakjes oplos espresso
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 50 milliliter amaretto

Vulling

  • Olie om in te vetten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 300 milliliter slagroom
  • 300 milliliter mascarpone
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 50 gram pure chocolade 72%

Decoratie

  • 2 eetlepels cacaopoeder

Een springvorm van 20 centimeter.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in en bestuif hem licht met bloem. Klop de eieren met de kristalsuiker en het vanille extract met een mixer tot een heel bleek en luchtig beslag, dit duurt minstens 10 minuten. Zeef de bloem en het aardappelzetmeel erboven en meng deze er voorzichtig door, door van onder naar boven te spatelen. Doe het beslag in de bakvorm en bak het biscuit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Open de oven niet voor die tijd, want dan zakt de biscuit in. Het biscuit is gaar wanneer het terugveert wanneer u hem voorzichtig induwt. Laat het biscuit 5 minuten afkoelen voordat u het uit de vorm haalt. Leg hem vervolgens op een rooster en laat hem helemaal afkoelen.

Breng voor de koffiesiroop 100 milliliter water aan de kook en voeg hier de oplos espresso en de suiker aan toe. Roer goed door tot alles is opgelost. Voeg de amaretto toe en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Week voor de crème de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Doe in een andere kom 250 milliliter slagroom (houd 50 milliliter slagroom apart) en het merg van een vanillestokje en klop de slagroom tot yoghurtdikte. Roer de mascarpone glad en meng deze met een garde door de slagroom.

Breng de kristalsuiker met 3 eetlepels water aan de kook. Klop in een andere kom met een mixer de eidooiers tot ze bleek en luchtig zijn. Giet de suikersiroop, zodra deze 120 °C is, voorzichtig over de eidooiers terwijl u blijft kloppen op middelhoge stand. Blijf kloppen tot de eidooiers afgekoeld zijn tot kamertemperatuur.

Warm de overgebleven slagroom op tot deze bijna kookt. Doe hier de uitgeknepen gelatine bij en roer tot deze helemaal is opgelost. Giet dit bij het eidooiermengsel en spatel direct goed door. Voeg vervolgens het slagroom-mascarpone mengsel toe en spatel ook deze goed door. Snijd het biscuit horizontaal twee keer door zodat u drie lagen krijgt. Hak of rasp de chocolade fijn en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand heel licht in met olie.

Leg de eerste laag biscuit onderin de springvorm (20 centimeter) en besprenkel deze met 1/3 van de koffiesiroop. Verdeel hier ¼ van de vulling over en rasp hierover de helft van de chocolade. Leg hierop een tweede laag biscuit en besprenkel deze met 1/3 van de koffiesiroop. Verdeel hier weer ¼ van de vulling over en de helft van de chocolade. Leg hierop de derde en laatste laag biscuit en besprenkel ook deze met de overgebleven koffiesiroop. Verdeel hierover ¼ van de vulling en strijk glad. Doe de overgebleven vulling in een spuitzak en spuit mooie doppen bovenop de taart.

Zet de tiramisutaart 3 uur in de koelkast of 1 uur in de diepvries om op te stijven. Haal voor het serveren de tiramisutaart uit de springvorm. Verwarm hierbij de springvorm met uw handen zodat deze beter loslaat. Zet de tiramisutaart op een mooie schaal of bord en bestrooi hem met cacaopoeder.

Geef een reactie

Reactie

  1. Wil A says:

    Ik lijkt mij een heerlijke taart en ik ga deze zeker maken.
    Nog even een vraag: wat is de diameter van de springvorm?