Duur 00:45
Gepubliceerd op 15 januari 2016

Apfelstrudel van Robèrt

Robèrt van Beckhoven is bij velen bekend als jurylid van het MAX-programma Heel Holland Bakt. Maar Robèrt is bovenal Meesterbakker. In het programma Tijd voor MAX bakt hij iedere vrijdag iets lekkers. Op vrijdag 15 januari 2016 maakte Robèrt een winterse lekkernij: een apfelstrudel.

Ingrediënten:

Voor de vanillesaus:
1 vanillestokje
250 milliliter slagroom
250 milliliter volle melk
100 gram kristalsuiker
6 eidooiers

Voor het deeg:
200 gram bloem + extra om te bestuiven
50 gram boter
1 mespunt zout

Voor de vulling:
100 gram blanke rozijnen
3 el rum
4 appels (bijv. Jonagold)
50 gram kristalsuiker
1 tl kaneelpoeder
2 el citroensap
1 el custardpoeder
50 gram walnoten, grof gehakt
75 gram boter, gesmolten
4 beschuiten, verkruimeld tot paneermeel

Voor de garnering:

2 el amandelschaafsel
2 el  poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190°C.

Vanillesaus:

Begin met de vanillesaus. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillemerg, het -stokje, de melk en de helft van de suiker tot tegen de kook aan in een steelpan met dikke bodem. Klop de eidooiers met de rest van de suiker los. Verwijder het vanillestokje en schenk al roerend een beetje hete melk bij de eierdooiers. Schenk de rest van de melk erbij. Schenk het mengsel dan terug in de schoongemaakte pan en verwarm op laag vuur, al roerend met een garde tot de saus een klein beetje indikt. Neem direct van het vuur en schenk de saus door een zeef. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Het deeg:

Breng een pan met ruim water aan de kook. Meng voor het deeg 100 g bloem met de boter, het zout en 120 ml lauwwarm water in een kom. Voeg de rest van de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Schenk het kokende water uit de pan, bedek de bodem met bakpapier en leg het deeg in de pan. Doe de deksel erop en laat 90 minuten rusten.

De vulling:

Laat ondertussen de rozijnen weken in de rum. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van maximaal 5mm. Meng de appelblokjes met de rozijnen, de kristalsuiker, de kaneel, het citroensap, het custardpoeder en de walnoten.

Afronding en garnering:

Verwarm tijdig de oven voor op 190° C. Leg een groot stuk bakpapier van minimaal 50x70cm klaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 20x30cm. Rek het met de hand verder uit tot 50x70cm. Het moet bijna doorzichtig zijn. Leg het deeg op het bakpapier en bestrijk het royaal met de helft van de gesmolten boter. Bestrooi met het paneermeel. Verdeel de appelvulling erover, maar laat rondom 4cm vrij. Vouw de zijkanten over de vulling en rol de strudel met behulp van het bakpapier op en leg hem op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de rest van de boter en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de apfelstrudel in het midden van de oven in circa 55 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Serveer de warme apfelstrudel met koude vanillesaus.

Geef een reactie

Reacties (9)

  1. ellyvanvessem says:

    Ik wil dit recept zeker maken en al volgende week,
    Kan ik de apfelstrudel een dag van te voren maken en een dag later afbakken.
    Wat is uw advies?
    Gr elly van vessem

  2. C.M.van der Linden says:

    Als oud bakkersbediende ga ik dit ook uit proberen,mijn vrouw ziet vele gelijkenissen in de werkwijze en empathie voor het vak van dhr Beckhoven!

  3. rob says:

    moet je het deeg eerst ober marie maken en daarna in de warme pan laten rusten ?

    1. ellyvanvessem says:

      Nee, volgens mij niet. De pan met warm water gebruik je niet alleen voor het rusten van het deeg.
      Succes elly

      Wie weet het antwoord op mijn vraag ? 😉

  4. Apfelstrudels.nl says:

    Beste Robert, wat een origineel deeg recept voor apfelstrudel! In Oostenrijk wordt het deeg echter heel anders gemaakt, niet om u te beledigen maar het lijkt mij erg dik… en verhouding appels/deeg is normaliter heel anders nl. 125 gram meel op 1kg appels voor 1 strudel.

    Ik zal uw strudelrecept na maken en zal kijken of het in de buurt komt van een echte oostenrijkse strudel;-)
    U kennende zal dat vast wel!

    Als u wilt weten hoe een Oostenrijker een apfelstrudel maakt kijk dan in het spiksplinternieuwe Oostenrijk magazine, daar laat ik step-by-step zien hoe je een mooie soepel trekdeeg (ziehteig) voor een echte apfelstrudel maakt 😉
    Herzliche Grüße,
    Elisabeth Willemars
    http://www.apfelstrudels.nl

    1. Nelly says:

      Elisabet ik wil naar je site maar het lukt me niet.
      Nelly Visser

  5. teundejong says:

    geachte Hr. van Beckhoven,
    Ik zou graag de apfelstrudel willen bakken maar ik heb het volgende probleem.
    Mijn kleindochter van 12 jaar help mij graag met bakken maar zij is gelijk het probleem zij heeft een heftige reactie op pinda’s maar ook op walnoten en juist deze noten zijn verwerkt in het recept van de apfelstrudel.
    Kunt u mij adviseren welke alternatieve noot gebruikt kan worden bij het bakken of zonder noten is helemaal gaaf.
    Zie uw reactie met belangstelling tegemoet, bij voorbaat mijn dank.
    Met vriendelijke groet,
    Teun de Jong

    1. paulvelden says:

      Volgens mij is de “gewone” apfelstrudel ook zonder noten, dus dat lijkt me geen probleem.
      Paul

  6. Apfelstrudels.nl says:

    Beste Nelly, let op: het is meervoud:
    Apfelstrudels.nl daar vind je video met uitleg hoe je echte Oostenrijkse Apfelstrudels maakt. De website doet het!

Bekijk ook

Meer