Tarte tatin

Tarte Tatin met appels en abrikozenconfiture

Een appeltaart ‘op zijn kop, dat is een tarte tatin. Traditioneel gemaakt met appels, maar ook met (gestoofde) peren en ander fruit is het heerlijk. Wat de taart extra lekker maakt is de karamel die alles bij elkaar houdt. Gebruik voor de tarte tatin een bakvorm van 20 centimeter doorsnede.

Ingrediënten:

Voor de karamel:

  • 50 gram water
  • 150 gram suiker
  • 50 gram glucose
  • 70 gram slagroom

Voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • 100 gram koude boter
  • 1 eidooier
  • ijswater
  • 7 hardbakkende appels, zoals jonagold of elstar
  • abrikozenconfituur om te bestrijken

Bereidingswijze:

Van de karamel:

Schenk het water in een pan en voeg de suiker en glucose toe. Verwarm dit, maar roer niet in de pan. Als de belletjes kleiner worden en het geheel begint uit te bruisen, is het bijna klaar. Verwarm door tot het een karamelkleur krijgt. Schenk voorzichtig de slagroom erbij (pas op, dit gaat borrelen als kokende lava) en roer voorzichtig door elkaar. Kook kort door, zodat het een stroperige karamel wordt. Schenk de karamel in de taartpan en zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is, maar niet te dik.

Van het deeg:

Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Voeg de eidooier toe en snijd met 2 messen tot een kruimelig deeg. Voeg druppelsgewijs ijswater toe en kneed alles tot een homogeen deeg; kneed niet langer dan nodig. Druk het deeg plat, verpak het in plasticfolie en zet koel weg tot gebruik.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens de appels in 5 parten. Leg de appelstukjes dakpansgewijs in 2 lagen op de karamel. Druk goed aan.

Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.

Rol het deeg uit tot een dunne lap, iets groter dan de doorsnede van de taartpan en prik in met een vork. Leg de taartpan op het deeg en snijd de omtrek van de bovenkant af. Leg het deeg over de appels. Stop de randen goed in en plaats de taart in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden en bak de tarte tatin in circa 30 minuten goudbruin.

Plaats een ovenrooster op de gootsteen. Neem de tarte tatin uit de oven en schenk voorzichtig het overtollige vocht uit de vorm boven de gootsteen. Plaats bij voorkeur de tarte tatin circa 5 minuten in de vriezer, zodat de tarte tatin daarna goed uit de vorm komt.

Verwarm ondertussen de abrikozenconfituur met een scheutje water kort in een pannetje. Keer de tarte tatin voorzichtig om met behulp van een bord en leg het nog op het rooster boven de gootsteen, zodat al het overtollige vocht eruit kan. Bestrijk met de abrikozenconfituur. Serveer de tarte tatin liefst warm, lekker met een bol vanille-ijs.

TIP: heeft u karamel over? Schenk het op een bakpapiertje en leg het in de vriezer. Dit kun u als u het wilt gebruiken weer in een taartpan leggen.

Geniet ervan!

Geef een antwoord