maandzaadbagel

Maanzaadbagels

Bagels hebben iets weg van een donut, maar worden niet gefrituurd. Ze zijn lekker met een hartig en zoet  beleg. Robèrt maakt maanzaadbagels. Gebruik eventueel een klein rond stekertje om een gat te steken in het bolletje, zodat er minder spanning komt te staan op het deeg.

Ingrediënten (voor 5 stuks):

  • 10 gram verse gist
  • 150 gram water
  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 7,5 gram krokant broodpoeder
  • scheutje koffiemelk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ei
  • maanzaad

Bereidingswijze:

Los de gist op in het water. Voeg de bloem, het zout en het krokant broodpoeder toe en meng in de keukenmachine of kneed met de hand. Voeg, indien nodig, nog wat extra water toe. Voeg daarna de olie toe en kneed alles in circa 10 minuten tot een elastisch deeg. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken, bol op en laat circa 10 minuten rijzen op een warme plek.

Gebruik een pollepel om een gat in de deegbolletjes te maken: steek de pollepel in het midden van het deeg en draai even rond op de werkbank. Gebruik uw vinger om het gat nog iets uit te rekken. Laat nu weer circa 30 minuten rijzen onder de theedoek.

Verwarm de oven voor op 240 graden boven- en onderwarmte. Breng de pan met water aan de kook met een flinke snuf zout. Leg de bagels in de pan met kokend water. Draai de bagels na circa 1 minuut om en laat nog 1-2 minuten koken. Je kunt meerdere bagels tegelijk koken, maar het is wel belangrijk dat ze afzonderlijk de ruimte hebben om te drijven. Haal de bagels met een draadspaan uit de pan en laat ze even uitlekken op een rooster.

Kluts het eitje met de koffiemelk. Bestrijk hier de bagels mee en bestrooi royaal met maanzaad. Leg de bagels daarna op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 220 graden. Bak de bagels in circa 12 minuten af in de oven.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina

Geef een reactie