Suikermaxdag

Suikermaxdag: wanneer zit u aan uw maximale jaarinname van suiker?

Dagelijks krijgen we (te)veel suiker binnen, maar wist u dat veel kinderen in juli al meer van de zoetstof genuttigd hebben dan zij in een heel jaar mogen hebben? Met de suikermaxdag vraagt voedselwaakhond foodwatch er in 2019 voor het eerst aandacht voor.

Maximale jaarinname

Suikermaxdag is de dag dat u de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op heeft. De WHO adviseert dagelijks maximaal 10 procent van de energie uit vrije suikers te halen. Voor volwassen vrouwen komt dat neer op ongeveer 50 gram per dag, oftewel 12,5 suikerklontjes van 4 gram. Voor mannen geldt een maximum van 15 suikerklontjes. Liever ziet de WHO vanwege de extra gezondheidsvoordelen echter een maximale inname van 5 procent. Onder vrije suikers worden suikers verstaan die toegevoegd worden tijdens de bereiding van voedingsmiddelen en suikers die van nature aanwezig zijn in (geconcentreerde) vruchtensappen. Suikers die van nature aanwezig zijn in vers fruit, groente en melk behoren niet tot de vrije suikers.

Wanneer valt uw suikermaxdag?

9 op de 10 jongeren (7-18 jaar) en 6 op de 10 volwassenen (19-69 jaar) overschrijden de 10 procent norm, blijkt uit de meest recente voedselconsumptiepeiling van het RIVM. In het algemeen geldt: hoe ouder, hoe kleiner het suikerprobleem. Alleen de leeftijdsgroep tussen de 71 en 79 jaar overschrijdt de norm van de WHO niet, blijkt uit cijfers van het RIVM. Kinderen van 4 tot 8 jaar consumeren relatief het meeste vrije suikers, bijna 2 keer zoveel als de WHO adviseert als maximum. Hun suikermaxdag valt voor hen daarom het vroegst in het jaar: al op 9 juli hebben zij hun maximaal aanbevolen jaarhoeveelheid op. Op korte afstand volgen kinderen van 9 tot 13 jaar, namelijk op 26 juli. Het overzicht voor alle leeftijdsgroepen ziet er voor dit jaar dan als volgt uit:

  • 1-3 jaar: 10 augustus
  • 4-8 jaar: 9 juli
  • 9-13 jaar: 26 juli
  • 14-18 jaar: 14 augustus
  • 19-30 jaar: 14 september
  • 31- 50 jaar: 3 november
  • 51-70 jaar: 23 december
  • Ouder dan 70 jaar: geen suikermaxdag

Ouderen zijn gewend minder suiker te consumeren

Veel suikers krijgen we ongemerkt binnen. Vooral door de consumptie van de niet-alcoholische dranken frisdrank en sap: 32 procent. Suiker en snoepgoed volgen met 25 procent, koek en gebak met 17 procent en zuivel met 12 procent. Samen goed voor 86 procent van de consumptie van vrije suikers. Dat ouderen de minste suiker binnen krijgen, verklaart hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam Jaap Seidell tegenover RTL Nieuws als volgt: “Dat komt omdat zij zijn opgegroeid in een tijd waarin veel minder suiker werd gegeten en gedronken, kort na de oorlog. Bij hen zit het eten van suiker dus veel minder in hun systeem.”

Gevolgen van teveel suiker

Als het aan foodwatch ligt komen er vanuit de overheid maatregelen om de suikerinname te verminderen. Daar maakt de waakhond zich al menige jaren hard voor. Een te hoge suikerinname kan leiden tot diabetes type 2, hartziekten en overgewicht. Het kabinet erkent het probleem en probeert sinds 2014 via afspraken met de voedselindustrie om de hoeveelheid suiker in producten te verminderen. In 2018 heeft het RIVM echter geconstateerd dat deze zelfregulering amper tot suikerreductie leidt. foodwatch pleit ervoor dat gezond eten goedkoper wordt, door de btw op groente en fruit weer af te schaffen. Ook wordt gehoopt op een suikertaks waarbij de opbrengst ten goede komt aan een verlaging van de ziektekostenpremie.

Lees ook: voedselfabrikanten strooien te veel met suiker, maar waarom?
De column Suiker in mijn soep van Janny van der Heijden
en Diabetesfonds start suiker terugroepactie.

(Bron: foodwatch, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie