cranberry stamppot

Stamppot buffet van Janny van der Heijden

Boerenkool, zuurkool en hutspot kennen we allemaal, maar spruitjes stamppot, stamppot van spitskool of rode kool met appeltjes zijn ook heerlijk.  De basis is bij allemaal gelijk. Aardappels koken, fijn stampen en eventueel met wat extra boter of melk de gaargekookte groente er door mengen. Let op dat als de groente een beetje vochtig is, zoals bij bijvoorbeeld rodekoolstamppot, dat de puree wat steviger is.

TIP: rauwe andijviestamppot met gehaktballetjes of met spekjes is heerlijk, maar vegetarisch kan ook. Meng kleingesneden abrikoosjes en verkruimelde walnoten door de aardappelpuree vóór de andijvie er door gemengd wordt.

Janny maakt in Tijd voor MAX een cranberry-stamppot. Cranberry’s zijn heel snel gaar. Zodra het velletje openbreekt zijn  ze goed om door de stamppot te mengen. Let wel op dat de smaak van bijvoorbeeld Amerikaanse cranberry’s en die van Terschelling kunnen verschillen. De laatste zijn iets minder wrang.

Ingrediënten cranberry-stamppot met ui en appel:

  • 1 kilo aardappels
  • 5-6 rode en gele uien
  • boter
  • 2-3 appels
  • ongeveer 350 gram cranberry’s
  • appelsap of water

Bereidingswijze:

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar.

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in halve ringen. Fruit de uienringen in boter in ongeveer 10-15 minuten zacht.

Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken. Voeg de plakken appel aan het einde van de stooftijd bij de uien en stoof enkele minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.

Kook de cranberry’s in appelsap. Laat uitlekken(vang het sap op dat is inmiddels mooi roze gekleurd en kan na afkoeling gedronken worden). Meng de uien, appeltjes en cranberry’s door de aardappelen. Lekker met spekjes

Ook lekker om er wat fijngehakte peterselie of kleingeknipte bieslook door te mengen.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie