spekkoekjes

Spekkoekjes van Francis Kuijk

Waarom spekkoek spekkoek heet? Het is volgens Francis Kuijk heel eenvoudig: omdat het eruit ziet als spek. De koek wordt in laagjes gebakken en lijkt een beetje op doorregen spek. Francis maakt spekkoekjes!

Ingrediënten:

  • 450 gram patentbloem
  • 5 gram bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 225 gram suiker
  • 235 gram roomboter (niet te zacht)
  • 1 ei L-maat (los geklopt)
  • 1½ theelepel vanillearoma
  • ½ theelepel amandelaroma
  • 2 eetlepel spekkoek kruiden

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175oC elektrisch. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Doe de patentbloem, bakpoeder en zout alvast in een kom en zet het opzij.

Doe de suiker en boter in een mixer voorzien van een menghaak en laat het mengsel op medium snelheid draaien. Voeg het ei, vanillearoma en amandelaroma aan het mengsel toe en mix het tot alles opgenomen is (vooral niet over-mixen). Voeg de bloem mengsel hier aan toe en meng dit ook goed door.

Verdeel het mengsel in 2 delen en zet een deel opzij. Voeg aan het andere deel de spekkoek kruiden toe en mix het goed door elkaar en nogmaals niet over-mixen. Kneed de 2 degen lichtjes tot een glad deeg. Rol het uit tot 3-5 millimeter dikte tussen 2 vellen bakpapier.

Snijd smalle strips van ieder deeg en leg ze op een vel bakpapier om-en-om horizontaal vooru. Leg een andere vel bakpapier er bovenop en rol er met een deegroller overheen met de lengte mee. Neem een koekjes uitsteker, druk koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat voorzien van bakpapier.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten licht bruin. Laat de koekjes 10 minuten op de bakplaat afkoelen en zet ze dan over op een rek om verder af te koelen.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie