ayam betutu van Francis Kuijk

Ayam betutu en atjar van Francis Kuijk

Francis Kuijk combineert in dit recept haar Australische en Indonesische achtergrond. Want de ‘roasted chicken’ is favoriet in Australië, maar Francis maakt deze variant geïnspireerd op de ayam betutu uit de Indonesische keuken. De boemboe gaat onder de huid voor extra smaak. Voor het frisse maakt zij er ook atjar bij met mais.

Ingrediënten ayam betutu:

  • zonnebloemolie
  • 2 uien, grofgesneden
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 4 teentjes knoflook, grofgesneden
  • ½ theelepel peper
  • ½ theelepel ketoembar
  • ¼ theelepel koenier (kurkuma)
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm, schoongeboend, kleingesneden
  • 5 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd, fijngestampt
  • 2 stukken gemberwortel van 1 cm, geschild, kleingesneden
  • 1 hele kip (1,3–1,5 kg), schoongemaakt
  • 6 kaffirlimoenblaadjes
  • zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven tot 180 °C. Vet een braadslede of een grote ovenschaal in met zonnebloemolie.
  • Maak een boemboe van de ui, sambal oelek, knoflook, peper, ketoembar, koenier, nootmuskaat, laos, kemirinoten, gember en 1 eetlepel zonnebloemolie.
  • Haal de huid rondom het linker borstfilet los door je vingers tussen het vel en vlees te masseren.
  • Vul de kip met de boemboe door 2 volle theelepels boemboe tussen de huid en borst te duwen. Verdeel het al masserend zo gelijkmatig mogelijk over de filet. Schuif ook 2 kaffirlimoenblaadjes onder de huid. Herhaal dit proces voor de rechter borstfilet.
  • Draai de kip om en doe hetzelfde met de linker en rechter dijen (bouten). Schuif hier aan elke kant 1 kaffirlimoenblad onder de huid.
  • Vet de hele kip goed in met zonnebloemolie en leg met de borstfilets omhoog in de braadsleden of ovenschaal.
  • Strooi royaal zout over de ingevette kip.
  • Leg een vel aluminiumfolie over de kip heen; span de folie niet te strak en laat iets open aan de zijkanten. Bak de kip 30 minuten in de oven.
  • Schuif het ovenrek met braadslede en al naar buiten en verwijder de folie. Lepel wat van de olie en sappen uit de braadslede over de kip heen. Schuif de kip zonder folie terug in de oven en bak in nog ongeveer 45 minuten goudbruin.
  • Haal de kip uit de oven, leg er losjes een vel aluminiumfolie overheen en laat de kip nog 20 minuten nagaren en rusten.

Ingrediënten acar jagung campur:

  • 150 gram suiker
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • peper en zout
  • 1 sjalotjes, in blokjes van 0,5 cm gesneden
  • 1 rode chilipepers, in dunne ringen gesneden
  • 1 blik maïskorrels (à 300 g), uitgelekt
  • 1 rode zoete paprika punt, zaadlijsten verwijderd, in blokjes van 0,5 cm gesneden
  • 50 gram peen, in blokjes van 0,5 cm gesneden, 1 min. Geblancheerd

Bereidingswijze:

  • Breng in een pan 150 ml water, de azijn, suiker en knoflook met wat peper en zout aan de kook. Roer zodat de suiker en het zout oplossen. Laat het mengsel 5 minuten koken.
  • Doe intussen de sjalot, chilipeper, maïs, paprika en geblancheerde peen in een kom.
  • Schenk de kokendhete inmaakvloeistof over de groenten en meng alles goed.
  • Laat de atjar onder af en toe roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de atjar meteen eten, of eerst laten trekken.

(Bron: Francis Kuijk / Foto ter illustratie)

Geef een reactie