spekkoek brownie

Spekkoek crumble brownie van Francis Kuijk

Francis Kuijk heeft een nieuw kookboek uitgebracht: Manis. Manis betekent zoet in het Indonesisch, dus denk aan: pandan eierkoeken, tamarinde snoepjes, honingraad-cake en cassave-koekjes. Zoetigheden met een Francis-twist, net zoals deze spekkoek crumble brownie. 

Ingrediënten:

Voor de crumble;

  • 135 gram bloem
  • 1 eetlepel spekkoekkruiden
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 95 gram ongezouten roomboter, koud, in 1 cm blokjes gesneden
  • 35 gram walnoten, geroosterd, gehakt

Voor de brownie;

  • 175 gram kookchocolade
  • 145 gram ongezouten roomboter
  • 20 gram cacaopoeder
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 4 eieren (M)
  • 120 gram patenbloem
  • 1 eetlepel spekkoekkruiden
  • ¼ theelepel zout
  • 155 gram bakvaste chocoladedruppels

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180oC elektrisch/160oC hetelucht. Vet een brownievorm in en bekleed het met bakpapier.
  2. Doe voor de crumble de bloem, spekkoekkruiden, basterdsuiker, het zout en de boter in een kom. Maak met een mes of je vingertoppen een kruimelig deeg. Roer de gehakte walnoten er doorheen en zet het kruimeldeeg in de koeling tot later gebruik.
  3. Smelt voor de brownie de pure chocolade callets en boter au bain-marie.
  4. Roer er met een handgarde het cacaopoeder, de suiker en vanille doorheen.
  5. Meng nu de eieren een voor een door het beslag, goed mixen na elke toevoeging.
  6. Meng in een kom de bloem, spekkoekkruiden en het zout door elkaar. Spatel dit nu door het chocolademengsel heen. Spatel er als laatst de bakvaste chocoladedruppels doorheen.
  7. Vul de brownievorm met het chocoladebeslag en egaliseer de bovenkant. Verdeel het crumblemengsel erop.
  8. Bak de brownie in 30 to 35 minuten gaar. Controleer of de brownie gaar is. Het beslag mag niet meer nat zijn, de kruimels juist wel.

(Bron: Francis Kuijk. Foto: Francis Kuijk)

Geef een reactie