soto ayam

Soto ayam van Francis Kuijk

Niets zo smakelijk en divers als de Indonesische keuken. Francis maakt dit keer soto ayam: Indonesische kippensoep. Het is een van haar lievelingsgerechten en het is een soep die makkelijk uit te breiden is als u onverwacht meer eters heeft. Want u kunt er gemakkelijk wat extra rijst, kool of aardappels aan toe voegen.

Ingrediënten (voor 4 tot 5 personen):

Voor de bouillon:

  • ongeveer 1-1,5 kilo soepkip of kippenbout
  • 5 blaadjes salam
  • 2,5 sereh stengels (citroengras), stukken gesneden
  • 6 djahé (gember), geschild en in schijfjes van 5 centimeter dik gesneden
  • 3 laos, geschild en in 5 schijfjes van een halve centimeter dik gesneden

 Voor de boemboe (kruidenmengsel):

  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 theelepels koenir
  • 2 theelepels ketoembar fijngemalen
  • 2 kemiri, geroosterd
  • stukje trassi van ongeveer 10 gram

Verder nodig:

  • zonnebloemolie
  • zout en peper
  • 2 kippenbouillonblokje
  • 1 runderbouillonblokjes
  • 2 aardappels in schil gekookt
  • 250 gram taugé, schoongemaakt
  • ½ komkommer
  • 40 gram verse selderie
  • 5 hardgekookte eieren
    50 gram soeoen
  • gebakken uitjes (garnering)
  • tabasco (optioneel)

Bereidingswijze:

Trek een bouillon van 2 liter water met de kip, salam, djahé, laos en de sereh.

Maak voor de boemboe, het kruidenmengsel de uien, knoflook, kemiri, ketoembar, koenir, trassi, zout en peper fijn in een vijzel of een keukenmachine.

Doe een scheutje olie in de pan en fruit de boemboe tot het wat indikt. Doe de boemboe met de bouillonblokjes bij de getrokken kippenbouillon en laat de soep nog 30 minuten zachtjes trekken. Draai het vuur uit. Haal de kip uit de soep, haal het vlees van het bot en doe het weer terug in te soep. De soep is klaar voor later gebruik.

Bereid ondertussen alle groenten op de volgende manier voor en doe ze in schaaltjes:

  • Schil de gekookte aardappelen en snijd in blokjes
  • Giet kokend water over de taugé heen en laat het enkele minuten staan. Giet de taugé af in een vergiet
  • Schil de komkommer en snijd in kleine stukjes
  • Snijd de selderij fijn
  • Snijd de gekookte eieren in plakjes
  • Wel de soeoen in kokend water zoals omschreven op de verpakking

Om te serveren doe u wat van alle groenten in een soepbord, schep daar overheen de soep en garneer met gebakken uitjes en eventueel tabasco.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie