Smaakvoorkeur oud en jong verschilt sterk

Onderzoekers van Wageningen University onderzochten de smaakvoorkeuren van 65-plussers en dertigers. Die blijken ver uit elkaar te liggen, schrijft Scientias.

Ontbijtkoek & chocolade

Tijdens het onderzoek proefden de testpersonen 3 soorten ontbijtkoek; normaal, gember en volkoren. Ook kregen ze 3 smaken chocolade voorgeschoteld. Melk, munt en puur. Van elk product moesten de proefpersonen beoordelen hoe lekker ze het vonden en welke emoties het voedsel bij ze opriep.

Herinneringen

Bij ouderen riepen gemberkoek en chocolade met munt de meest positieve reacties op, terwijl de jongere generatie hier juist van walgden. Onderzoekers denken dat de 65-plus groep deze producten zo positief beoordeelden doordat de smaken herinneringen opriepen aan vroeger.

Nuttige informatie

De informatie uit het onderzoek kan van pas komen bij het produceren van voedsel. Volgens onderzoeker Louise den Uijl doen productontwikkelaars er goed aan om de smaak van hun product af te stemmen op de leeftijdsgroep die ze willen bereiken.

Aan welke smaak heeft u een positieve herinnering?

Geef een reactie

Reacties (4)

  Clary van Doorn says:

  vandaag zei Siebrand dat hij een gewone jongen was en dat hij een vreemd woord van de gast niet begreep. Ik vond dat heel goed, ik ben 77 jaar heb een goede mulo opleiding gehad en versta uitstekend vreemde woorden, er zaten 3 meisjes in mijn klas, nu stoor mij aan de vreemde, vaak engelse woorden, waarvan dan verondersteld wordt dat iedereen snapt wat er gezegd wordt, ik wel maar ik begrijp ook dat er veel mensen afhaken, Mijn vraag: max breek een lans ook bij uw collega’s, om bewust te zijn van gebruik van vreemde woorden. vast bedankt

   Clary van Doorn says:

   ik kon geen betere gelegenheid vinden op uw site om mijn commentaar achter te laten, dit paste naar mijn mening het beste.

  peter61j says:

  smaak is maar betrekkelijk.
  ik ben helemaal gestopt met warm eten,
  een eet al een jaar alleen brood
  bij mij is eten alleen een noodzakelijk kwaad.
  het gemak is bij mij belangrijker
  smaak is ondergeschikt

  peter61j says:

  dat zal best.
  maar het voordel is soms ook erg prettig.
  zelf eet ik als 61jarige alleen nog brood.
  dit doe ik al meer als een jaar,
  en dat bevalt goed.
  nu kreeg ik de afrekening van het gas.
  wat schetst mijn verbazing
  krijg ik een mailtje terug ,
  dat ik ver onder de geschatte norm zat.
  ik verwacht dus een lekker bedrag terug