groene appels

Rood of groen, welke appel is nou eigenlijk gezonder?

Dat rode en groene appels qua kleur van elkaar verschillen is natuurlijk niets nieuws, maar ook qua structuur, smaak en zelfs in voedingswaarde verschillen deze appels van elkaar. Welke kleur appel is de gezondste keuze?

Appel is ‘superfood’

Eigenlijk zijn alle appels hartstikke gezond. “Appels zijn één van de meest onderschatte vruchten. We denken vaak niet veel bijzonders bij een appel, maar zijn ondertussen lyrisch over allerlei soorten ‘superfoods’. Toch doet een appel niet onder voor een superfood als u naar de feiten kijkt. 2 appels per dag hebben bijvoorbeeld al een effect bij het verlagen van het LDL-cholesterol, wat een risicofactor is voor slagaderziekten”, vertelt gezondheidsjournalist Tijn Elferink aan het Algemeen Dagblad.

Rood gezonder dan groen

Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo’n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.

Niet schillen

Belangrijk om te weten is dat wanneer u al deze gezonde vezels binnen wilt krijgen, u de appel vooral niet moet schillen. “De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer u de appel schilt loopt u dus voedingsstoffen mis”, aldus Elferink.

Die voedingsvezels zijn overigens niet het enige wat verdwijnt wanneer u een appel schilt. “Na het schillen verdwijnt ook 13 procent van de vitamine C en 20 procent van het magnesium in een appel.” Toch blijven veel Nederlanders hun appels schillen. Dit doen zij vaak uit angst voor bestrijdingsmiddelen. Volgens Elferink is de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in Nederland echter verwaarloosbaar klein. Daarnaast gaan bestrijdingsmiddelen ook gewoon dwars door de schil heen. Alleen schillen helpt dus niet om eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

(Bron: Algemeen, Dagblad, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Passchier says:

  Leuk om te weten welke appels gezonder zijn.
  Ik eet graag appels, maar alleen hele zoete.
  Mijn smaak probleem maakt alles wat ik eet zuurder..
  Heeft iemand een idee voor me. Tot nu toe was de Rubens het zoetst, maar nergens meer te koop.
  Gr. Riet

   Rinus74 says:

   Rubens zijn niet het hele jaar beschikbaar, zie hiervoor

   fruitmasters.com/nl/producten/appels/rubens/