Rijpe avocado’s? Zo blijven ze langer goed

Avocado’s staan bekend om hun veranderlijke natuur. Deze vruchten kunnen van de ene op de andere dag van rijp naar overrijp overslaan. Hoe kunt u dit voorkomen? En hoe kunt u avocado’s die al rijp zijn langer bewaren? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Onrijpe en rijpe avocado’s

Het bewaaradvies voor onrijpe en rijpe avocado’s kan nog wel eens verschillen. Een onrijpe avocado heeft ongeveer 4 tot 5 dagen nodig om eetbaar te worden. Onrijpe avocado’s kunnen het best in een schaal zonder andere stukken fruit bewaard worden. Het ethyleengas van de andere stukken fruit versnellen namelijk het rijpingsproces. Wees hier dus voorzichtig mee als u wilt voorkomen dat de avocado te snel rijpt. Als u voelt dat de avocado wel rijp is kunt u deze in de koelkast bewaren om het rijpingsproces te vertragen. Hier geldt ook het advies om de avocado dan niet naast andere stukken fruit te leggen.

Halve avocado

In sommige gevallen zult u na het eten de andere helft van de avocado overhebben. Als u deze 2e helft niet direct wilt opeten maar liever wilt bewaren, is het belangrijk om de pit erin te laten zitten. Hierdoor blijft de avocado iets langer goed. Wikkel om het vruchtvlees mooi groen te houden en verkleuring te voorkomen, huishoudfolie om de kant van de halve avocado met pit.  Verkleuring kan ook voorkomen worden door citroen- of limoensap op de avocado te druppelen.

Invriezen

Voor op de lange termijn kunt u er ook voor kiezen om de avocado in te vriezen. Als u dan later zin heeft in avocado, kunt u deze 12-24 uur voor gebruik in de koelkast leggen. Dit zorgt ervoor dat de avocado geleidelijk ontdooit. U kunt er ook voor kiezen om de avocado in stukken te snijden en dan in te vriezen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u een halve avocado overheeft of nodig heeft. U kunt de stukken dan het beste in de koelkast laten ontdooien of op kamertemperatuur. Als u voor ontdooien op kamertemperatuur kiest, adviseert Het Voedingscentrum dat u ze dan wel binnen 2 uur daarna gebruikt. Volgens RTL Nieuws zou een avocado 4-6 maanden in de vriezer bewaard kunnen worden en volgens Het Voedingscentrum zou dit zelfs 8-12 maanden zijn. Een woordvoerder van Het Voedingscentrum legt het uit: “De bewaartijd in de vriezer is een indicatie. Binnen deze termijn is de kwaliteit over het algemeen nog best goed. Langer kan ook, maar dat zal ten koste gaan van de kwaliteit.”

(Bron: RTL Nieuws, het Voedingscentrum, Culy en HappyinShape. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie