melkopschuimer

Een melkopschuimer is voor meer te gebruiken dan alleen koffievariaties

Wie koffie met opgeklopte melk drinkt, zoals cappuccino of latte macchiato, heeft waarschijnlijk wel een melkopschuimer in huis. Op die manier kunt u zelf gemakkelijk koffie maken zoals u het lekker vindt. Maar zo’n melkopschuimer is ook handig voor nog meer lekkernijen.

Soorten melkopschuimers

Er zijn verschillende soorten melkopschuimers. Zo is er het stoompijpje, wat aan de luxere (bonen)machines zit. Maar er zijn ook handmatige, elektrische en automatische melkopschuimers. Wie het stoompijpje wil gebruiken, zal de handigheid even moeten leren.

melkopschuimer-2

De andere varianten zijn simpeler. De handmatige versie bestaat uit een beker en een klopper. Door de klopper omhoog en omlaag te bewegen wordt de melk opgeschuimd. De elektrische versie is vaak een apparaatje op batterijen, waar een klein kloppertje onderaan zit. Deze doet het werk dus voor u, maar moet u nog wel zelf bedienen. En als laatste is er de automatische melkopschuimer. Deze gaat met 1 druk op de knop voor u aan de slag.

melkopschuimer-elektrisch

Voor de bereidingen die we verder gaan bespreken, zal de stoompijp het minst goed werken. De andere 3 varianten werken wel. Het is aan u welke u in huis heeft of welke u het prettigst vindt werken.

Warme chocolademelk

Drinkt u graag warme chocolademelk, maar vindt u het opwarmen in de magnetron of de pan onhandig? Dan kunt u dit ook in de melkopschuimer warm maken. Het werkt zowel met de kant-en-klare chocomelk als met de poedervariant. Doe voor de variant met poeder eerst melk in de kan en daarna het poeder er bovenop. Het ligt eraan hoeveel melk u gebruikt, voor de hoeveelheid poeder.

Voor zo’n 120 milliliter melk, adviseren we 1 tot 1,5 theelepel chocolademelkpoeder te gebruiken. Maar dit is naar eigen smaak aan te passen. Bij een automatische melkopschuimer drukt u op de verwarmknop, bij de andere varianten kunt u zelf aan de slag. Wat overblijft is een schuimige, zachte warme chocolademelk. En voor wie er toch graag koffie bij wil drinken, een shot espresso zorgt voor een lekkere chocoladekoffie.

melkopschuimer-automatischLuchtige eieren maken met een melkopschuimer

Om luchtige roereieren te maken, kunt u ook een melkopschuimer gebruiken. De redactie van MAX Vandaag denkt dat de elektrische variant in dit geval het beste werkt. Bij een automatische versie zou u de optie om koud op te schuimen beter kunnen gebruiken. Anders garen de eieren al in de opschuimer en dat is in dit geval niet handig.

Het werkt simpel: doe de eieren in een (hoge) kom. Mix de eieren met het melkopschuimertje, doe dit zo’n 1,5 minuut. Er ontstaat een flinke laag schuim en het ei moet egaal zachtgeel zijn. Bak daarna het ei zoals u het graag wilt. Dit kan een roerei zijn of een omelet. Moet de pan nog warm worden en heeft u het ei al opgeklopt? Klop het dan vlak voordat het de pan in gaat nog een keer extra op. Anders kan het de luchtigheid verliezen.

Een hartige schuim maken voor op soep

Op soep wordt nog weleens een schuim geserveerd. Dat ziet er mooi uit en geeft luchtigheid aan de soep. Dit is gemakkelijk zelf te maken met een melkopschuimer. Verschillende varianten hiervan zijn mogelijk. Zo kunt u het maken met melk, knoflookpoeder en wat zwarte peper voor op een mosterdsoep bijvoorbeeld. Het wordt dan ook wel een (mosterd)cappuccino genoemd.

Bier opschuimen

In Denemarken is in 2014 een bieropschuimer uitgevonden. Een apparaatje wat ervoor zorgt dat een biertje weer een mooie schuimlaag heeft. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een melkopschuimer. Dus die zou u hier ook voor kunnen gebruiken. Ook hier is het aan te raden dit met de hand op te schuimen of met een elektrische. Een automatische opschuimer kan, maar dan moet deze wel de optie hebben om koud op te schuimen. Anders krijgt u warm bier en dat smaakt niet lekker.

Foundation luchtiger maken

En als laatste zou u ook een melkopschuimer kunnen gebruiken om uw foundation luchtiger te krijgen. Libelle schrijft hierover, maar wij hebben hier nog wel onze twijfels bij. Op social medium-platform TikTok gaan meerdere filmpjes rond waarbij vrouwen hun (vloeibare) foundation in een glas water doen. Dit schuimen ze op met een elektrische melkopschuimer. Het opgeklopte mengsel is lichter en zou een natuurlijker effect geven. Er zijn wel een paar kanttekeningen. Zo kan de make-up alle kanten op vliegen als u de opschuimer aanzet. Ook wordt de kans op bacteriën vergroot, doordat de opschuimer waarschijnlijk voor andere bereidingen eerst is gebruikt. Wees hier dus voorzichtig mee.

(Bron: Libelle-lekker.be, Favorflav, Culy, OhmyFoodness, Libelle. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  1. veertje12 says:

    Je kan ook warme melk met een scheut advocaat maken in Oostenrijk noemen ze dat leupenmilch.
    Of gluwein warmmaken.