dadeltaart

Romige dadeltaart van Anouk Glaudemans

De winnares van Heel Holland Bakt 2020, Anouk Glaudemans, bakt een romige dadeltaart. Lekker voor als de herfst zich langzaam inzet. Deze taart heeft even iets voorbereiding nodig, want de cashewnoten moeten vooraf 4 tot 6 uur weken in water. Maar dan krijgt u wel een lekkere taart! 

Ingrediënten

Vulling

  • 250 gram cashewnoten
  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 50 gram speculoospasta
  • 150 gram kokosmelk

Bodem

  • 350 gram medjooldadels, ontpit
  • 125 gram cashewnoten
  • 75 gram kokosmeel

Topping

  • 50 gram cashewnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 35 gram kokosolie
  • 150 gram vegan pure chocolade 70%, grof gehakt

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Ronde bakvorm met losse bodem met een diameter 24 tot 26 centimeter
  • Blender

Voorbereiding

Vulling

Week de 250 gram cashewnoten 4 tot 6 uur in koud water.

Bodem

Week de dadels 10 minuten in heet water en giet af.

Topping

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de 50 gram cashewnoten met de honing en de koekkruiden tot de noten rondom goed bedekt zijn. Spreid de noten uit over het bakpapier en rooster ze in 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen op het bakpapier. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.

Bereiding

Bodem

Hak in de keukenmachine de 125 gram cashewnoten fijn en leg ze in een schaaltje. Maal de geweekte dadels en het kokosmeel in de keukenmachine tot een kleverige deegbal. Voeg de gehakte cashewnoten toe en maal kort door. Bevochtig je handen met water, verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk goed aan. Zet de bakvorm op de bakplaat in het midden van de oven en bak 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm om breken te voorkomen.

Vulling

Giet de cashewnoten af en maal ze samen met de gesmolten kokosolie, de speculoospasta en de kokosmelk in de blender in 5 minuten tot een romige vulling. Schraap de wanden tussendoor steeds schoon. Is de vulling te stevig, voeg dan nog een scheutje kokosmelk toe. Verdeel de vulling over de deegbodem en strijk glad. Zet de taart 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Topping

Smelt de kokosolie en chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan heet water. Haal de kom van de pan, roer met een spatel door tot een gladde ganache en laat 5 minuten afkoelen. Giet de ganache over de romige vulling, decoreer met de gekruide cashewnoten en laat opstijven in de koelkast.

Tips

De dadeltaart is 3 dagen houdbaar in de koelkast en prima in te vriezen. Laat voor het serveren op kamertemperatuur komen.

(Bron: Anouk Gloudemans. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie