Pittige pompoensoep van Betina

Ingrediënten

  • 3-4 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 winterwortel
  • olijfolie
  • pompoen van 1-1.2 kilo
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
  • ruim 1 liter (groenten)bouillon
  • zout en peper
  • verse peterselie
  • crème fraîche
  • eventueel wat pompoenpitten

Bereiding:

Pel en snipper de sjalotten. Pel en pers de knoflook uit. Was de rode peper, verwijder eventueel de zaadjes en snijd in stukjes. Was en schil de winterwortel en snijd in blokjes van 1 cm.

Zet de pompoen op een theedoek en snijd met een groot koksmes doormidden (de keukendoek zorgt er voor dat de pompoen niet wegglijd). Lepel de zaadjes uit de pompoen, óf: snijd de pompoen in ‘slices’ en snijd de zaadjes er uit met een mes.

Schil daarna de buitenkant van de pompoen met een dunschiller of aardappelmesje. (De schil kan een beetje stug zijn). Hak daarna het vruchtvlees in blokken van 2 cm.Verhit een scheut olijfolie in een (brede) soeppan, en bak hierin de ui, knoflook en rode peper op hoog vuur, gedurende 2-3 minuten. Voeg de pompoen en winterwortel toe en bak 1 minuut mee.

Giet de bouillon erbij, samen met de laurier, tijm en kurkuma, en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 40 minuten doorkoken.

Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier, en pureer de soep met een staafmixer (of in de blender). Breng op smaak met zout en peper.

Giet in een diep bord of kom, en garneer met een dot crème fraîche, wat fijngehakte peterselie en eventueel wat pompoenpitjes.

Eet smakelijk!

Dit is een recept van Betina Oostveen.

Geef een reactie