Perentatin van Yvette van Boven

Ze is net terug van een tournee door Amerika, heeft 2 nieuwe kookboeken uitgebracht en staat op nummer 5 op de lijst van de meest invloedrijke mensen in de Nederlandse culinaire wereld. Gelukkig heeft Yvette tijd gevonden om bij Tijd voor MAX haar overheerlijke perentatin te maken.

Ingrediënten:

  • 6 grote of 8 kleine rijpe handperen
  • het sap en de rasp van een 1/2 citroen
  • 5 steranijs
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels roomboter in blokjes
  • 1 groot vel of 7 plakjes roomboter bladerdeeg tot 1 lap gerold
  • 150 gram amandelspijs

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de peren, halveer ze en verwijder eventueel het hardere klokhuis en meng met de citroensap.

Maal 3 steranijs met suiker in een keukenmachine of vijzel fijn. Doe de mis met de klontjes boter in een lage taartvorm van 20 tot 22 centimeter doorsnede en zet in de oven om ongeveer 15 minuten te laten smelten.

Maal intussen de amandelspijs met 2 steranijs en de citroenrasp in dezelfde keukenmachine tot kruim.

Leg de perenhelften met de bolle kant naar onder in de gesmolten karamel in de taartvorm. Bestrooi  met spijs.

Lag het bladerdeeg als een deken over de vulling en stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden voor de stoom.

Bak de tatin in 30 minuten goudbruin. Keer hem vrijwel direct uit de over op een mooi bord.

(Bron: Yvette van Boven)

Geef een reactie