Vrijheidsmaaltijdsoep van Yvette van Boven

Vrijheidsmaaltijdsoep van Yvette van Boven

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid mogen leven. Sinds 2012 heeft Nationaal Comité 4 en 5 mei de Vrijheidsmaaltijd in het leven geroepen. Een maaltijd die is bedacht om samen aan tafel te gaan en te praten over (on)vrijheid. Maar corona gooit in 2020 roet in het eten waardoor een gezamenlijke maaltijd niet mogelijk is. Maar er is een oplossing. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité hebben samen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht. In 2021 de eer aan Yvette van Boven om invulling te geven aan deze soep.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 60 milliliter (of 4 eetlepels) olijfolie
  • 150 gram (ongeveer 1 stuk) prei, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vastkokende aardappel,
  • geschild en in blokjes
  • 1 blik (400 milliliter) kokosmelk
  • 750 milliliter groentebouillon
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram kleine broccoliroosjes
  • 3 bosuien fijngesneden in ringetjes
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.

Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.

Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is.

De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist te dik, giet er dan nog een plensje water bij.

Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.
In de video legt Yvette uit hoe u de soep maakt:

(Bron: vrijheidsmaaltijdsoep.nl) 

Geef een reactie