Pas op bij het aansteken van de barbecue

De barbecue aansteken is nog altijd een lastige klus. Om het proces te versnellen gebruiken veel mensen vaak brandbare vloeistoffen. Alleen kunnen deze vloeistoffen ernstige brandwonden veroorzaken.  Alleen al vorige week zijn er 7 mensen behandeld in een van de 3 brandwondencentra na zo’n ongeluk. Dat meldt de Brandwondenstichting.

Onvoorzichtig

Bij lekker weer hoort voor veel mensen natuurlijk buiten eten en barbecueën. Tegenwoordig zijn er barbecues op elektra of gas, maar favoriet is nog altijd die op kolen. Het aansteken en het op temperatuur krijgen van de kolen is een geduldige klus. Om dit proces te versnellen worden nog wel eens brandgel, spiritus, bio-ethanol en (was)benzine gebruikt. Deze middelen worden ook gebruikt bij het aansteken van een vuurkorf. “Onze conclusie is dat er nog behoorlijk onvoorzichtig wordt gedaan bij het aansteken van een barbecue of vuurkorf”, aldus Jacob Blik van het Brandwondencentrum Groningen. “En dan te bedenken dat we nog veel barbecuedagen in het vooruitzicht hebben deze zomer.”

Eén vonkje is genoeg

In 2015 werden 81 mensen met ernstige brandwonden opgenomen na een ongeluk met brandbare vloeistof. Het grootste gevaar zit in de gaswolk die vrijkomt bij het openen van de fles. Eén vonkje is genoeg voor een enorme steekvlam. Niet alleen degene die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar, ook de omstanders kunnen vlam vatten. Volgens de Brandwondenstichting zijn aanmaakblokjes het enig veilige middel om de barbecue mee aan te steken.

De Brandwondenstichting is met ervaringsdeskundigen Chris, Kim, Jeroen, Anna en Roza een voorlichtingscampagne gestart om iedereen te informeren over de gevaren en gevolgen van het verkeerd gebruik van brandbare vloeistoffen.

(Bron: Brandwondenstichting/ANP)

Geef een reactie