brandwonden

Steeds meer brandwonden door buiten koken

Het is mooi weer en dat nodigt uit tot buiten koken. Leuk, maar ook gevaarlijk, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting.

Stijging

Volgens de stichting lopen er ieder jaar meer mensen brandwonden op tijdens het koken in de buitenlucht. In 2016 overkomt het 88 mensen. Dat zijn er 9 procent meer dan in 2015. Opvallend is dat het werken met brandbare stoffen zoals benzine en spiritus 27 van de ongelukken uit 2016 hebben veroorzaakt. Dat is een verdubbeling ten opzichten van 2015.
Volgens de Brandwondenstichting komt de stijging vooral omdat buiten koken steeds populairder wordt.

Barbecue

Buiten koken is een breed begrip. Hieronder valt bijvoorbeeld het koken op een mobiel gasstel, of op een barbecue. Van dit laatste kookmiddel bestaat er tegenwoordig een elektrische variant, maar de barbecue op kolen is nog steeds favoriet bij veel mensen. Deze aansteken kan nogal een klus zijn. Om dit proces te versnellen, gebruiken sommigen brandgevaarlijke vloeistoffen zoals (was)benzine. Dat hier gevaarlijke situaties door kunnen ontstaan, blijkt wel uit de cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting bovenaan in dit artikel.
Ook in 2016 heeft de stichting het publiek al gewezen op de gevaren van het buiten koken.

(Bron: ANP, Nederlandse Brandwondenstichting)

Geef een reactie