baksels

Iets gebakken? Zo houdt uw uw baksels zo lang mogelijk goed

Heeft u na het bakken taart, koekjes, cake of een ander baksel over? Weggooien is natuurlijk eeuwig zonde. Goed bewaren is daarom een veel betere optie. Maar hoe doet u dat, baksels zo bewaren dat ze na een tijdje nog steeds lekker zijn? 

Taart bewaren

Als u taart over heeft kunt u deze prima 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat u hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in de koelkast niet in de taart trekken.

Ook invriezen kan heel goed bij taart, mits er geen slagroom op zit. De vriezer heeft geen goede invloed op slagroom. Het droogt uit en de smaak wordt er niet beter op. Taarten zonder slagroom kunt u met taartdoos en al invriezer. Verpak de taartdoos vooraf wel in een plastic zak. Ingevroren blijft de taart zo’n 3 maanden goed. Ook nog onbewerkte taartbodems kunt u op deze manier goed conserveren.

Ontdooien

Een taart ontdooien is overigens een klusje waarvoor u wat geduld nodig heeft. Hoe langzamer deze ontdooit, hoe beter het is voor de taart. Haal hem uit de vriezer, verwijder de plastic zak en laat hem in de doos of op een rooster in de koelkast langzaam ontdooien. Laat hem daarna, voor het serveren, pas op kamertemperatuur komen. Op deze manier is de kans op condensvorming het kleinst.

Cake en biscuit

Cake en biscuit bewaart u buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel. Cake blijft zo wel een week goed. Biscuits kunt het beste binnen 3 dagen verwerken in een taart.

bent u niet van plan de cake of het biscuit snel te verwerken in een taart of op te eten? Vries het dan in. Verpak de cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven beide zo’n 3 maanden goed. Het ontdooiproces gaat het best op het aanrecht. U hoeft het dus niet eerst in de koelkast te zetten. Eenmaal ontdooid kunt u het biscuit verwerken zoals u ook met een vers gebakken biscuit zou doen.

Koekjes, brownies en koekjesdeeg

Afgebakken koekjes kunt u het best in een metalen koektrommel bewaren. Knapperige koekjes wilt u natuurlijk lekker krokant houden en dat gaat het best in een trommel van staal. U kunt eventueel een bakje rijst in de trommel bewaren, zodat mogelijk vocht uit de koekjes wordt opgenomen door de rijst. Brownies zijn van zichzelf vrij vochtig, dus om ze lekker smeuïg te houden kunt u ze het beste in een luchtdichte (plastic) trommel of in aluminiumfolie bewaren.

Nog niet gebakken?

Koekjesdeeg kunt u het beste in de koelkast bewaren. Verpak het goed luchtdicht in folie en het blijft zo een paar dagen goed. Kneed het deeg weer soepel voor gebruik, rol het uit, steek de koekjes uit en afbakken maar. U kunt ook al vormpjes uit het deeg steken als u het heeft gemaakt en de uitgestoken koekjes goed luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. U kunt ze dan gelijk vanuit de koelkast afbakken.

Vriezer

Zowel koekjes, koekjesdeeg als brownies kunt u uitstekend in de vriezer bewaren. Verpak brownies en afgebakken koekjes goed luchtdicht, eventueel per portie. Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Koekjesdeeg kunt u het best al in porties of uitgestoken koekjes verdelen. Laat ze eerst afzonderlijk op een plaatje hard worden in de vriezer, zodat ze niet aan elkaar plakken. Verpak ze vervolgens in folie of een bakje om ze verder in te vriezen.

Koekjes en brownies kunt u ontdooien op kamertemperatuur. Ingevroren uitgestoken koekjes hoeft u niet te ontdooien. Haal een aantal porties uit de vriezer, leg ze op een bakplaat en bak de koekjes gelijk af. Tel wel 2 à 3 minuten op bij de baktijd van het recept.

Bron: website Heel Holland Bakt

Geef een reactie