NVWA eieren

NVWA waarschuwt voor Spaanse salmonella-eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor eieren met de code 3ES4624944A. Deze eieren zijn afkomstig uit Spanje en bevatten de bacterie salmonella. Ze zijn al verspreid in Nederland, maar naar alle waarschijnlijkheid niet te koop in de grote supermarkten.

Salmonella op de eierenschaal

De NVWA ontdekt de salmonella op de schaal van de Spaanse eieren tijdens een controle. De autoriteit weet niet precies om hoeveel eieren het gaat. Wel weet de NVWA dat de eieren al zijn verhandeld. Vermoedelijk zijn de besmette eieren te koop bij toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen door heel het land. Ook horecagelegenheden hebben de eieren afgenomen en kunnen ze dus al gebruikt hebben. Volgens de NVWA is de kans dat deze eieren te koop zijn bij grote supermarkten zeer klein.

Hier worden de eieren verkocht

Heeft u recent eieren gekocht bij een toko, buurtsuper of op de markt? Controleer dan de code. Als hier code 3ES4624944A op staat, kunt u het deze het best weggooien. Was hierna goed uw handen, want de salmonella van de schaal kan op uw handen zitten.

Klachten na binnenkrijgen van salmonella

Als u salmonella binnenkrijgt, kunt u ziek worden. Binnen 6 tot 48 uur na consumptie, kunt u last krijgen van koorts, buikpijn en diarree. Vooral voor mensen met een lage weerstand, ouderen en kinderen kan dit gevaarlijk zijn. De NVWA adviseert iedereen die dit soort klachten heeft na het eten van een ei contact op te nemen met de eigen huisarts. Deze kan u verder helpen.

(Bron: AD, NVWA)

Geef een reactie