Nougat van Hidde

Ingrediënten (voor ruim 1,5 kg):

  • 150 gram amandelen met vlies
  • 150 gram blanke amandelen
  • 525 gram fijne kristalsuiker
  • 135 gram glucosestroop (of maïsmoutsiroop)
  • 1 vanillestokje
  • 375 gram vloeibare honing
  • 100 gram gekonfijte aardbeitjes
  • 100 gram ongezouten gepelde pistachenoten
  • 75 gram eiwitten (eiwit van 3 eieren)
  • 1 eetlepel geraspte limoenschil

Bereiding:

Verwarm de over voor op 160 graden. De nougat kan gemaakt worden op de bakplaat. Gebruik anders een ruime vorm. Hoe groter de vorm, hoe dunner de plak.

Rooster de amandelen 15-25 minuten tot ze egaal goudbruin zijn.

Kook intussen de suiker met de glucosestroop, het vanillestokje en de zaadjes en 75 milliliter water in een steelpan met een dikke bodem zachtjes, zonder roeren, todat de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog en laat koken totdat de stroop een temperatuur van 145 graden heeft (dit duurt wel even) en de kleur van honig heeft.

Kook de honing apart in een pan met dikke bodem, zonder roeren, op een middelhoog vuur tot 130 graden.

Klop de eiwitten in de mengkom (bij voorkeur in een keukenmachine) met een garde stijf. Doe dit als de honing en suikerstroop bijna de gewenste temperatuur hebben.

Leg, als de honing en suikerstroop bijna op temperatuur zijn, de gekonfijte vruchten en alle noten op de bakplaat en zet nog 5 minuten in de oven zodat alles warm met het eiwitmengsel kan worden gemengd.

Zet de keukenmachine op halve kracht en schenk de warme honing rustig bij de eiwitten. Schenk vervolgens de suikersiroop erbij. Draai het mengsel nog gedurende 20-30 minuten tot een taai  geheel ontstaat. Door het mengen koelt het langzaam iets af.

Maak de handen vochtig. Haal de nougat uit de kom en kneed bijna alle noten en vruchten en de limoenrasp er door.

Druk de nougat in de vorm/bakplaat mooi plat en verdeel de achtergehouden noten en vruchten erover en druk ze goed in.

Laat de nougat 3 nachten rusten. Het rijpt dan als het ware en wordt nog beter van smaak en structuur.

(Bron: Hidde de Brabander)

Geef een reactie