Naoogsttechnologie

Naoogsttechnologie om voedselverspilling tegen te gaan

Een eetrijpe avocado die echt rijp is en bloemen die nog heel lang mooi blijven in de vaas… dit is niet altijd vanzelfsprekend. Groente, fruit en bloemen leggen voordat zij in de winkel liggen al een heel traject af. En alles tussen oogst tot verkoop heeft invloed op de kwaliteit. Bij Wageningen Universiteit is er nu een speciaal onderzoekscentrum dat zich bezig houdt met de ideale omstandigheden om voedselverspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling

Of een product lang vers blijft of bij verkoop mooi rijp is, hangt van factoren af als het gewas, het tijdstip van oogst en de manier van bewaren en vervoer. Lang vers blijven is niet alleen aantrekkelijk voor de consument, het zorgt er ook voor dat een product niet vroegtijdig wordt weggegooid. In Nederland gaat er elk jaar voor miljarden euro’s aan voedsel bij het vuilnis. Deze voedselverspilling gebeurt niet alleen bij mensen thuis, maar ook al bij de oogst, opslag, transport en winkel.

Onderzoeksfaciliteit

Wageningen University & Research (WUR) heeft op 6 oktober 2017 een compleet vernieuwde onderzoeksfaciliteit geopend, waar met onder andere klimaatkamers onderzoek wordt gedaan naar het verbeteren van de houdbaarheid van versproducten. Ze ontwikkelen er methodes die nauwkeurig en altijd op dezelfde manier kwaliteit en houdbaarheid meten en voorspellen. Met behulp van sensoren of geautomatiseerd met robots. Dat gebeurt zonder de groente, fruit of bloemen te beschadigen.

Eetrijpe avocado’s

Met deze ‘naoogsttechnologie’ is er bijvoorbeeld een methode ontwikkeld om avocado’s te beoordelen en te voorspellen wanneer die rijp en smaakvol is. Onderzoeker Eelke Westra vertelt: “Elke avocado rijpt anders af. Bij de ene duurt het lang voordat hij rijp is, de andere is heel snel rijp.” Ook voor ander tropisch fruit, zoals mango en banaan, doet Wageningen Universiteit nu onderzoek.

Bloemen

Bij bloemen komen weer andere zaken kijken, zoals de temperatuur waarbij ze na oogst bewaard worden. Zo is gebleken dat chrysanten het best bij 5 graden Celsius bewaard kunnen worden, terwijl orchideeën steeds lekker warm gehouden moeten worden. Als telers, handelaar en transporteurs daar rekening mee houden, verbetert het product.

Verpakkingen

Ook de manier van verpakken heeft een grote invloed op de kwaliteit en houdbaarheid van verse producten. De juiste verpakking kan een product tot wel 3 keer langer houdbaar maken. Dus ook naar de optimale verpakking doet Wageningen Universiteit onderzoek.

(Bron: Wageningen Universiteit)

Geef een reactie