Tomsoes

Aardbeien tomsoezen van Robèrt van Beckhoven

Het is weer volop aardbeientijd, dus voor Robèrt van Beckhoven alle reden om iets lekkers te maken met daarin het zomerkoninkje verwerkt. De tomsoes is net als de tompouce opgebouwd uit laagjes, maar dan met een wafel van soezendeeg erop.

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 250 gram bladerdeeg

Voor het soezenbeslag:

  • 100 gram melk
  • 50 gram boter
  • snuf zout
  • 50 gram tarwebloem
  • 100 gram ei

Voor de Zwitserse room:

  • 175 gram slagroom
  • 15 gram suiker
  • 250 gram banketbakkersroom, afgekoeld
  • 4 gram gelatine, geweekt

Voor de afwerking:

  • aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
  • 500 gram slagroom
  • 40 gram suiker
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze:

Van het soezenbeslag:

Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte

Breng de melk en de boter aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en een snuf zout toe en roer goed. Zat de pan terug op laag en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan van het vuur en doe het beslag over in een kom. Klop eerst de ergste hitte van het beslag af en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Roer tussendoor goed en zorg dat het 1ste ei helemaal is opgenomen voordat u het volgende ei toevoegt.

Doe het beslag in een spuitzak met een mondje van 5 millimeter en spuit het in een zo groot mogelijk raster op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak het soezenraster in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Trek het raster na het bakken met bakpapier en al van de plaat en laat afkoelen.

Van het bladerdeeg:

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Rol het bladerdeeg op een met  bloem bestoven werkblad uit op ongeveer 2 millimeter dikte en bekleed hiermee een met bakpapier beklede bakplaat. Prik er met een volg heel veel gaatjes in. Bak het bladerdeeg in ongeveer 25 minuten gaar. Laat afkoelen.

Voor de Zwitserse room:

Klopt de slagroom lobbig met de suiker (yoghurtdikte). Roer de banketbakkersroom los.

Los de gelatine met een beetje aanhangend water op in een pannetje en roer door de banketbakkersroom. Spatel de slagroom er luchtig doorheen. Doe de Zwitserse room in een spuitzak met glad spuitmondje en lag apart tot gebruik.

De afwerking:

Snijd het bladerdeeg met een kartelmes in lange banen van 10 centimeter breed.

Snijd het soezenraster op in rechthoeken.

Klop de slagroom op met de suiker en doe in een spuitzak met glad spuitmondje.

Leg de banen bladerdeeg met de gebakken kan naar onder op de werkbanken en spuit er in lange banen een royale laag Zwitserse room op. Leg de aardbeien hier op en vul de gaten royaal met slagroom. Dek af met een soezenraster en snijd de tomsoes met een kartelmes voorzichtig door. Bestuif met poeder suiker.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  1. Sameena Malik says:

    This recipe is new to me. I will definitely try it but I am don’t know if I will get time to make it as I am busy working for a digital marketing company. Maybe next month, I am gonna try all the recipes.