keuken

Mislukkingen in de keuken redden én voorkomen doet u zo

Soms zit het niet mee in de keuken. Ook al heeft u iets al honderden keren klaargemaakt, het kan zomaar voorkomen dat het een keertje finaal mislukt. Gelukkig zijn er allerlei trucjes om op het eerste gezicht mislukt eten er weer bovenop te helpen én te voorkomen dat zij in de toekomst weer mislukken.

Te veel zout?

Deze truc kent u wellicht wel, want het is een hele bekende. Als u ergens te veel zout aan heeft toegevoegd, kunt u dit eruit halen door een rauwe aardappel aan het gerecht toe te voegen. De aardappel werkt als het ware als een spons. Geen aardappelen in huis? Rauwe pasta werkt ook. In principe kunt u hiervoor ook rijst gebruiken, maar die kleine korreltjes zijn vrij lastig weer te verwijderen uit het te zoute gerecht.

Gebonden saus opeens dun?

Gebonden sauzen kunnen dunner worden als er speeksel bij komt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u de saus proeft vanaf de pollepel waar u ook mee roert. Het speksselenzym amylase breekt zetmeel af, waardoor de saus dus dunner wordt. Een beetje bloem, maizena of een ander bindmiddel toevoegen doet in dit geval waarschijnlijk wonderen.

Ei kapot tijdens het koken?

Eierschalen barsten weleens tijdens het koken van een eitje. Als de schade beperkt is kunt u het ei daarna gewoon nog eten, maar soms is er geen eer meer aan te behalen. Om dit in het vervolg te voorkomen kunt u een scheutje natuurazijn bij het kookwater doen. Azijn zorgt ervoor dat het vrijgekomen ei meteen stolt en niet gaat schuimen, waardoor u het na het koken lekker kunt opeten.

Slappe sla?

Wilt u een salade maken, maar ziet de sla die u hiervoor wil gebruiken er opeens een stuk minder vers uit? U kunt de sla dan het best 5 minuten in heel koud water leggen. Daar worden de blaadjes weer lekker knapperig van.

Te droge biefstuk?

Het bakken van een goede biefstuk kan lastig zijn. Dit stukje vlees kan snel te droog worden, waardoor opeten meteen een stuk minder aantrekkelijk wordt. Het vlees weer mals maken is geen mogelijkheid, maar u kunt wel iets anders doen. Snijd een taaie biefstuk in kleine stukjes en maak een romige saus die u hier overheen giet. Hierdoor zal de biefstuk meteen een stuk beter smaken.

keuken

Soms lijkt een biefstuk meer op een schoenzool dan op een lekker stukje vlees…

Geschifte mayonaise?

Huisgemaakte mayonaise is enorm lekker, maar het kan ook flink mislukken. Het kan bijvoorbeeld gaan schiften. U kunt het dan nog redden door bijvoorbeeld 4 eetlepels water toe te voegen aan de geschifte geheel. Meng het water met een staafmixer door de mayonaise, zodat het goed wordt opgenomen.

Dit is 1 methode, maar er zijn op het internet nog talloze andere manieren te vinden. Zo werkt het volgens sommigen ook prima om een extra scheutje witte wijnazijn toe te voegen aan de mayonaise en kan het helpen om een nieuwe kom te pakken waar u een paar druppels warm water mengt met de geschifte saus.

Te pittig?

Een beetje pittig kan heel lekker zijn, maar wat als u bent uitgeschoten met de peper? U kunt dat verschillende dingen doen. Zo kunt u er een zuivelproduct aan toevoegen. Door de eiwitten die hierin zitten worden de pittige stoffen wat geneutraliseerd, waardoor u her weer prima kunt eten. Ook pindakaas schijnt een prima neutralisator te zijn, omdat het vaak een wat zoetige smaak heeft. Verder werken andere zoete producten zoals honing, ketjap en sommige zoetere groentes ook goed. Zoet is een goede tegenhanger van pittig, waardoor geen van beide te erg zal overheersen.

Aan de slag in de keuken

Trek gekregen door deze kooktips? dat komt goed uit, want op MAX Vandaag hebben wij veel recepten staan. Om het u makkelijk te maken hebben wij ze allemaal gebundeld op 1 pagina.

(Bron: Albert Heijn, Elle, etenendrinken.info.nu, Culy, Lekker en Simpel, Libelle)

Geef een reactie