Mattentaartjes

Mattentaartjes

Een typisch Belgisch taartje is het mattentaartje. Oorspronkelijk komen mattentaartjes uit de provincie Oost-Vlaanderen. De taartbodem en -bovenkant bestaan uit bladerdeeg. Daar tussenin zit de ‘mat’, een mengsel volle melk en karnemelk. Verder worden er eieren en amandelen toegevoegd. Dit recept is voor 6 taartjes van 8 centimeter doorsnede.

Robèrt maakt een grote hoeveelheid bladerdeeg. U heeft niet alles daarvan nodig. Maak van het overgebleven bladerdeeg eenvoudig kaasstengels of kaneelkoekjes.

Ingrediënten:

  • 500 gram volle melk
  • 250 gram karnemelk
  • azijn
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • 20 gram amandelmeel
  • amandellikeur naar smaak
  • 1 kilo kant-en-klare bladerdeeg
  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze:

Breng de melk aan de kook en voeg onmiddellijk de karnemelk en één druppel azijn toe. Laat nog even kort doorkoken tot er een aanslag ontstaat aan de rand van de pan en de melk gaat schiften. Schenk door een neteldoek of schone theedoek en laat uitlekken, minimaal een uur, liefst een hele nacht.

Dat wat overblijft en na een tijdje stevig is geworden heet matten. Splits het ei en voeg de dooier, amandelmeel, amandellikeur en de helft van de suiker toe. Roer goed door.

Klop het eiwit schuimig en voeg vervolgens de rest van de suiker toe. Klop door tot het stevig is opgeklopt. Spatel het eiwit door het mattenbeslag; probeer zo weinig mogelijk luchtigheid verloren te laten gaan. Doe de mattenvulling in een spuitzak. Leg de ingevette tartelettevormpjes in verband op de werkbank naast elkaar.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit op 2 mm dikte. Leg het uitgerolde deeg in z’n geheel over de tartelettevormpjes en zorg ervoor dat er nog een lap bladerdeeg aan blijft hangen. Druk met een ander stukje extra bebloemd deeg goed aan in de vormpjes. Spuit de vulling in de vormpjes en vouw de overtollige lap bladerdeeg over de vulling. Snijd het overtollige deeg eraf, zodat de vormpjes dicht zijn. Bestrijk met losgeklopt ei en leg de vormpjes op een rooster. Knip de deegdeksels kruislings in met een schaar. Leg het rooster laag in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 170 graden. Bak de mattentaartjes in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie