Loempia’s van Francis

Loempia’s kennen in huize Francis een lange familietraditie. Francis heeft Indische roots en het recept is overgegaan van moeder op dochter. “Ik laat ze altijd even rechtop staan als ik ze heb gebakken in de zonnebloemolie, dan druipt het vet eruit. Het is ook belangrijk om ze goed dicht te vouwen, anders komt er ook allemaal vet in de vulling.”

Ingrediënten (voor 40 stuks):

  • 200 gram gekookte kipfilet
  • 200 gram rauwe (grijze) garnalen
  • 200 gram varkensgehakt
  • 250 gram wortel julliennereepjes
  • 200 gram Chinese kool fijn gesneden
  • 250 gr tauge (schoongemaakt)
  • ½ tahoe
  • 1 prei fijn gesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 blikje bamboescheuten reepjes (227 gram)
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • kippen bouillonblokje
  • peper & zout
  • 1 theelepel vetsin (optioneel)
  • 1 eetlepel hoysin saus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 losgeklopt ei (lijm)
  • loempiavellen
  • zonnebloem olie
  • chilisaus

Bereidingswijze:

Loempia vulling:

  1. Snijd de tahoe in kleine rechthoekige blokjes en bak ze goudbruin in zonnebloemolie. Zet het opzij voor later gebruik.
  2. Snijd de kip in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  3. Pel de garnalen en snij ze in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter.
  4. Bak de varkensgehakt net gaar met de knoflook in wat olie en voeg hier de bouillonblokje, vetsin, hoysin saus, oestersaus, vissaus, peper, zout, suiker aan het gehakt toe en bak het even door.
  5. Bak de garnalen mee voor een minuut en dan ook de gesneden kip en de sliertjes bamboescheuten.
  6. Voeg als laatst de gesneden groenten (met uitzondering van de tauge) hier aan toe en bak het maximaal een paar minuten mee. Haal het mengsel van het vuur en zet het opzij.
  7. Als het mengsel van het vuur is gehaald, meng de tauge er doorheen en laat het verder afkoelen.

 

Loempia’s vullen & vouwen;

Bewaar de stapel loempiavellen onder een theedoek om uitdrogen te voorkomen.

Zorg dat de vulling niet te vochtig is. Laat eventueel in een vergiet laten uitlekken tijdens het vullen van de loempia’s.

  1. Leg een loempiavel voor je neer en leg er een flinke eetlepel vulling neer.
  2. Vouw een hoek van het vel naar boven, links en rechts naar binnen, strijk wat ei op de bovenste hoek en rol het gevulde deel naar boven toe. Leg de loempia neer zonder elkaar te raken.
  3. Bak de loempia’s in zonnebloem olie en laat ze staand uitlekken.
  4. Serveer ze met chilisaus

TIP!  Weinig tijd? Gebruik een 600-750 gram fijn voorgesneden Chinese wokgroenten.

Geef een reactie

Reactie

  1. Toku says:

    Je loempia’s waren heerlijk! Dank je wel 🙂