Chinese loempia

Chinese loempia’s van Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven maakt Chinese loempia’s van een speciaal deeg. Niet van kant-en-klare loempiavellen, maar van een deeg dat bestaat uit bloem, ei en water. Het is even wat werk, maar het resultaat mag er zijn!

Ingrediënten (voor ongeveer 12 stuks):

  • 400 gram tarwebloem
  • 50 gram ei
  • 800 gram water

Voor de vulling:

  • 150 gram kipfilet in kleine stukjes
  • 1-2 eetlepels ketjap
  • 1 prei in fijne halve ringen
  • 1 winterpeen heel fijn gesneden of grof geraspt
  • 400 gram taugé
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
  • 2 eetlepels suiker
  • zout en peper

Extra nodig:

  • losgeklopt eiwit om te bestrijken
  • zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze:

Zeef voor de loempiavellen de bloem boven een kom. Voeg het ei en het water toe en meng alles tot een glad beslag. Giet het beslag eventueel nog eens door een zeef. Laat ongeveer 2 uur in de koelkast staan, of in ieder geval zo lang dat het vocht naar boven komt drijven.

Meng voor de vulling de kipstukjes met 1-2 eetlepels ketjap en een snuf zout en laat ongeveer 10 minuten marineren in de koelkast (langer mag ook).

Blancheer de prei, winterpeen en taugé ongeveer 3 minuten in gezouten water, of tot ze net beetgaar zijn (het rauwe eraf). Giet af, spoel kort af met koud water en laat uitlekken in de zeef. Laat goed uitleggen wat de vulling moet niet nat zijn.

Bak de gemarineerde stukjes kip in een scheut zonnebloemolie tot ze net gaar zijn. Schep de kip uit de pan en lag apart. Bak de eieren in dezelfde pan tot roerei. Neem de pan van het vuur, roer de kipstukjes en kerrie erdoorheen en laat afkoelen. Voeg de geblancheerde groenten toe en breng op smaak met mirin, suiker, zout en peper.

Neem het beslag voor de loempiavellen uit de koelkast en schep met een (pol)lepel voorzichtig het overtollige vocht weg.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin zo dun mogelijke flensjes van het beslag, ongeveer 20 centimeter doorsnee. Ze kleuren nauwelijks, dus als ze gaar zijn, is het goed. Laat afkoelen.

Verwarm zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180 graden.

Vul de loempia’s: leg een afgekoeld loempiavel voor u neer en leg er een schep vulling op, net onder het midden (niet te veel, anders kunt u ze niet goed oprollen). Bestrijk de randen van het loempiavel met een beetje losgeklopt eiwit. Vouw de onderkant van het flensje over de vulling heen, vouw de zijkanten naar binnen en rol het flensje dan verder op tot een loempia: druk de sluiting iets aan.

Frituur de loempia’s in ongeveer 5 minuten per stuk aan beide kanten lichtgoudbruin. Laat kort uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.

(Bron: Robèrt van Beckhoven/Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    Doriet says:

    Ik , die zelf ook altijd mijn eigen loempiavellen maakt moet toch constateren dat de loempia’s op deze afbeelding gewoon de rijstvellen zijn die je kant en klaar koopt, en geen vers gemaakte ronde flens deze is vierkant en de zelfgemaakte ziet er veel anders uit en is ook veel lekkerder die heeft van die krokante luchtbelletjes die tijdens het bakken ontstaan, maar het recept is perfect, zo maak ik het ook.