Wat is gezonder: bakken in de airfryer of de frituurpan?

In steeds meer keukens maakt de frituurpan plaats voor een airfryer. In deze kleine heteluchtoven waarin gebakken wordt zonder vet, kunt u net als in de frituurpan friet en andere snacks bakken. Maar is friet uit de airfryer gezonder dan uit de frituurpan?

Kleine heteluchtoven

In tegenstelling tot de frituurpan, heeft u voor het bakken van friet en snacks in de airfryer geen vet nodig. Het is een soort kleine heteluchtoven. De lucht circuleert door het apparaat op een constante temperatuur van 200 graden. Op deze manier wordt er een grill-effect gecreëerd en is de friet knapperiger dan uit de oven. Voor het bereiden van snacks heeft u in principe geen olie of (frituur)vet nodig. Hierdoor bevat voeding uit de airfryer, in verhouding tot de frituurpan, veel minder vet.

Olie erbij?

Maar reken u niet rijk. Patat is patat en een snack een snack. Zeker de diepgevroren friet en snacks zijn vaak al voorgebakken, dus al bereid met vet. Dat wordt niet minder door het in de airfryer klaar te maken, maar u hoeft geen extra olie toe te voegen. Dat is al verwerkt in het voorgebakken product. Er zijn zelfs speciale producten op de markt voor de airfryer, maar die bevatten vaak meer vet. Dat is nodig om het knapperige effect te compenseren. U hoeft alleen olie toe te voegen als u gerechten bereidt met verse etenswaren die nog niet zijn behandeld, zoals ongemarineerde kip. U kunt ook bakpapier of aluminiumfolie gebruiken in de airfryer. Let dan wel op dat het niet buiten de bak of het mandje hangt en niet de hele bodem bedekt. Dan stagneert de luchtstroom. Doe ook nooit aluminiumfolie of bakpapier los in het apparaat. Het kan dan naar het verwarmingselement worden gezogen en brand veroorzaken.

‘Gezond’ frituren

De conclusie is hoe dan ook dat gezond frituren niet bestaat, ook niet in de airfryer. Het nadeel van friet eten is ook nog eens dat u er vaak wat meer van neemt en daar ook nog wat zout op doet en het eet met mayonaise. Dan is een eventueel gezondheidsvoordeel direct opgeheven.

Meer mogelijkheden

De airfryer is als het om snacks gaat niet perse gezond, maar wel veelzijdiger. U kunt er ook groentes in grillen, vlees in bereiden en sommige airfryers zijn zo uitgebreid dat u er ook een taart in kunt bakken. Voor het bereiden hiervan is nauwelijks of geen olie nodig. Dat scheelt een hoop vet. Maar een frietje uit zowel de frituur als de frituurpan, blijft even ongezond, maar wel lekker op zijn tijd.

(Bron: fit.nl/eenvandaag/Plusonline/24Kitchen)

Geef een reactie

Reacties (28)

 1. Peet53 says:

  Gezond of ongezond was voor mij niet de reden van de aanschaf airfryer, maar wat dacht u van de kosten frituurolie en de aantasting hiervan op het milieu? Daarnaast het smaakbehoud van verschillende produkten.

 2. Ger van Eekelen says:

  Bovenstaand conclusie is verre van compleet. Je bakt de frietjes van eigen vers gesneden aardappelen en geen voorgebakken troep. Dus geen extra vet, geen verpakking, geen duur betaalde kant en klaar snacks. Dus de vraag is niet of friet gezond is, maar of het gebruik van de airfryer gezonder is, dus volmondig JA

  1. Wim Vrijheid says:

   Lekker hoor gort droge friet!
   Of gooi er stiekem toch zout op en ook wat mayonaise.
   Het beste is gewone friet met mayonaise maar dan af en toe.

  2. AnnaSchouten says:

   Ben het helemaal met Ger eens. Wij eten de frites uit de fryer ook alleen maar met vers gesneden aardappels. En een beetje olie erdoorheen. Superlekker! En geen oude olie.

  3. MiekeH says:

   Helemaal mee eens.

 3. NicolaasM says:

  Voor ons is de airfryer het ideale product op de boot. Olie of vet wil je op de boot niet hebben, maar een lekker patatje op de boot is nooit weg, met de airfryer realiseren wij dat in alle veiligheid en met het grootste gemak. Dankjewel meneer Philips.

 4. cefnuchaf says:

  De airfryer geeft ook sowieso minder vieze geur af en ook de vette aanslag die frituren met olie/wet achterlaat ben je kwijt.
  Qua stroomverbruik ben je met een airfryer ook veel beter af.

 5. Jora says:

  Laten we de onderzoeksvraag eens goed bekijken: wat is gezonder: bakken in de airfrayer of de frituurpan? U schrijft: voor het bereiden van snacks heeft u in principe geen olie of vet nodig. Hierdoor bevat voeding uit de airfrayer, in verhouding tot de frituurpan, veel minder vet. Dat is de conclusie die u zelf trekt en naar mijn idee ook correct is. Of een snack al dan niet gezond is was niet uw onderzoeksvraag en de suggestie dat het een nadeel van friet is dat je er meer van eet, er meer zout op doet en mayonaise past niet in de onderzoeksvraag. Want hier heeft u geen uitsplitsing gemaakt tussen meer eten doordat het uit de airfrayer komt of uit de frituurpan. Uw conclusie dat een eventueel gezondheidsvoordeel van de airfrayer wordt opgeheven doordat u er meer van eet is dan ook een conclusie die niet gebaseerd is op uw onderzoek of…..u was niet volledig in de beschrijving van uw onderzoek. VOORALSNOG IS DE CONCLUSIE DAT VOEDING UIT DE AIRFRAYER, IN VERHOUDING TOT DE FRITUURPAN, VEEL MINDER VET BEVAT.
  S.v.p. De volgende keer een beter onderbouwd onderzoek weergeven.

 6. veertje12 says:

  Minder vet dus gezonder, maar ik vind tijdsbesparing ook belangrijk.

 7. V d vliet says:

  Wat denk je als je wat ouder bent je hoeft niet bang te zijn dat je olie morst

 8. Plopje says:

  Met de airfryer krijg je inderdaad minder vet binnen. Neem kip, de bodem ligt dan bezaaid met vet en id de koekenpan ligt het in het vet. Speklapjes ook. Dus vlees met veel vet bak je er uit en verse friet is niet voorgebakken. Dus naar mijn idee is het minder vet en gezonder.

 9. Sylvia1946 says:

  Een combi-magnetron is ideaal! Naast een magnetron heb je dan ook een heteluchtoven. Zelfde effect dus als uit een airfryer alleen wat ruimer. Werkt uitstekend. Ook voor zelf gemaakte verse friet en alle andere producten die geschikt zijn voor een airfryer. Een airfryer is een mini heteluchtoven maar weer een extra apparaat dat ruimte inneemt.

  1. Ted Sluymer says:

   Tegelijkertijd gebruiken is ook verdraaid handig 🙂

 10. Bofkont says:

  Als ik terug blik op wat ik met mijn airfryer heb gemaakt ben ik het niet helemaal met dit onderzoek eens.
  Onderstaande eigen gemaakte etenswaar / snacks is vele malen minder vet dan in een friteuse en smaakt bovendien heerlijk. Bovendien is wat hier al genoemd word ook de aantasting en smerigheid van de frituurolie / vet ook verleden tijd.
  Gehaktballen
  Friet
  Gebakken aardappel
  Snacks als bitterballen en kroket
  Loempia’s

  En dan het voordeel van je vette keuken na het frituren in de pan die nu de deur uit is.

  Voor mij is het een uitvinding die meer en bijzondere aandacht verdiend.

 11. Pauwtje13 says:

  Is ook al eens onderzocht of een airfryer minder energie verbruikt ten opzichte van een heteluchtoven? Ik kan dat nergens vinden.

 12. Matthea says:

  Met interesse heb ik uw onderzoek gelezen en uw uitkomst verbaasd me. Minder vet nuttigen is sowieso gezonder en of je mayo, zout etc. erop doet heeft ook iets te maken met je eetgewoonte. Ik heb verschillende snacks, speciaal bereid voor de airfryer, gebakken. In ervaring, het enige wat wij lekker hiervan vinden, is kibbeling. Die komt er heerlijk krokant uit en smaakt met wat mosterd voortreffelijk, maar ik besef dat dit natuurlijk ook een persoonlijke smaak is. Sinds ik de airfryer gebruik, heb ik geen frituurvet meer gekocht. Dat betekent voordeel voor een schoner milieu. Daarbij als ik verse frietjes bak, prepareer ik de verse aardappelreepjes en 2 el olie. Dat vet loopt er tijdens het bakproces weer vanaf. Kortom, ik ben, zoals velen die hier reageerden, heel blij met mijn airfryer. En minder vet gebruiken om kip of vlees te grillen, was voor mij de reden om de fryer aan te schaffen.
  Hoe dan ook, ik vind het geweldig dat ik van die dure frituurolie aanschaffen, en de vettige pan schoonmaken, verlost ben.

 13. Ted Sluymer says:

  Vooropgesteld: minder vet is sowieso beter. Alleen al daarmee heeft de airfryer een mooie voorsprong. Daarnaast biedt het ding veel mogelijkheden. Naast een wekelijks frietje (en ja, met zout en mayo) is verse groente (lof, broccoli, bloemkool) met paprika e.d. lekker snel klaar. Kortom…

 14. Marie-jose40 says:

  Veel interessanter is de Halogeenoven. Stukken goedkoper in aanschaf en een stuk sneller met bereiden. Door de kortere tijd van het bakken is het product ook minder uitgedroogd en dus knapperiger dan de Airfryer of heteluchtoven van de combi-magnetron. Wij hebben een tijd lang de 3 apparaten naast elkaar gezet en diverse producten tegelijk in de 3 apparaten bereid. De kids vonden het een leuk experiment, zij mochten de snacks uitzoeken en deden enthousiast mee. Wij gaan nu voor de Halogeenoven. Goedkoper en lekkerder!

  1. ferdybossy says:

   Nog beter dan de combi stand, ga gelijk fff op zoek.

 15. busdick says:

  er blijft altijd wat vet of stukjes vlees in de pan de olie hergebruik je maar de airfryer maak je elke keer schoon dus ik denk dat de hier door airfryer veel gezonder is

 16. ferdybossy says:

  Bedankt voor de combinatie stand heteluchtoven/magnetron dan heb je ’n grote airfryer.

 17. simon55 says:

  Elke vrijdag de airflyer aan , patat , bitterballen , kroketjes erin , met mayo erbij , overheerlijk. En gezond of niet , ik eet wat ik wil m het IS mijn lichaam.

 18. kristien12 says:

  Ovenfriet is al voorgebakken in vet of olie, dus even ongezond als de voorgebakken friet wat je zelf in de frituurpan gooit. Een airfryer is minder gedoe in de keuken en geen liters olie nodig zoals in een friteuse. Zelf bak ik friet in de combimagnetron want een airfryer is me te duur en een grote sta in de weg. Dat heb ik als alleenstaande allemaal niet nodig.

 19. MiekeH says:

  Verse gebakken aardappeltjes of friet alleen met een klein beetje olijfolie (die geschikt is voor warme bereiding) mengen en dan in de airfryer bakken is gezonder dan friet en snacks uit de friteuse en wel om 2 redenen:
  A. Veel minder vet
  B. Olijfolie is gezond maar frituurolie bevat super ongezonde transvetten.
  Ook groente bereid in de airfryer verliest minder voedingsstoffen dan gekookt in water.

 20. Ab van Leeuwen says:

  Beste Allemaal, een sta in de weg er een apparaat

  Ik heb ook een airfryer XL ( GEKREGEN) maar gebruikt deze zelden, ik bak alles in de (hete lucht) oven, elke keuken is tegenwoordig v.z.v. een combinatie oven met hete lucht circulatie, nog een voordeel van de oven is dat ik de overige gerechten ook tegelijk in de oven bereid t/m het toetje.
  Ik vind de airfryer ook een sta in de weg, weer een apparaat in het keukenkastje, wel is het handig als je alleen staand bent en klein behuisd bent.

 21. Caecilia says:

  Gebakken kriel, of culinaire aardappeltjes zijn sowieso vetter dan “normale Friet”.
  Als je halfvolle fritessaus neemt i.p.v. mayonaise ( 13%) ( kijk op de verpakking ingrediënten en let op vetten en zout en suikers) krijg je al veel minder binnen dan normaliter gesproken als je alles in olie of boter bakt.
  In olie trouwens zit geen vit d, en dus als je alleen met olie kookt/ bakt moet je vitamine d met calcium supplement nemen; veel mensen hebben n veel te laag vitamine d gehalte in hun bloed, en vooral mensen die veel binnen zitten.maar ook buiten krijg je via de zon alleen vit d opname in je bloed.. op de blote huid!
  En tot slot: AL die verhalen van wat niet goed is en wat je niet moet eten / drinken.
  Als je niks meer mag wordt je gestreest en DAT is veel erger, want stress? daar kan je 2 kanten meeop of afvallen of enorm aankomen……DAT is erger.

  1. Caecilia says:

   stress/ gestrest.

 22. Pa0jy says:

  Elke week eet ik een keer vis, vroeger gestoofd, gebakken of gerookt. Nu rauw in de airfryer, likje olie er op en wat viskruiden en na 7 a 8 minuten smullen . . .
  Geen luchtjes in huis geen vieze koekenpan kortom geweldig.