Koken met Sandra: pittige kedgeree van rijst en linzen.

Koken met Sandra: pittige kedgeree van rijst en linzen

Een klassiek Brits gerecht, wat de Engelsen leren kennen in India: kedgeree. Het is een makkelijk en lekker gerecht met linzen en specerijen. Officieel gaat er vis in, maar Sandra Ysbrandy maakt een versie met veel groenten, eieren en cashewnoten.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 kleine broccoli
  • 200 gram doperwten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 milliliter olijfolie
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 3 centimeter verse gember
  • 2 theelepel kurkuma
  • 2 theelepel komijn
  • 2 theelepel kerrie
  • 2 theelepel sambal
  • 150 gram groene linzen

Topping

  • 4 eieren
  • 50 gr cashewnoten
  • 20 g selderijblad

Bereiding kedgeree

Breng 1 liter water met de groentebouillonblokjes aan de kook. Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli en doperwten 3 minuten in de bouillon beetgaar. Schep de groenten met een schuimspaan eruit en laat op een bord afkoelen. Zet het vuur onder de bouillon laag.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui 10 minuten op laag vuur goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de rijst toe en bak glazig. Schil intussen de gember en rasp fijn. Voeg de gember kurkuma, komijn, kerrie en sambal toe. Schenk de groentebouillon erbij (ongeveer 750 milliliter) en roer de linzen erdoor. Breng aan de kook en kook met de deksel op de pan in 45 minuten op laag vuur gaar.

Kook intussen de eieren in 7 minuten half hard en laat schrikken onder koud stromend water. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de cashewnoten 3 minuten. Laat afkoelen en hak grof. Snijd de selderij fijn en houd een handje apart voor de garnering.

Schep de broccoli, erwten en selderij door de rijst. Pel de eieren en halveer ze. Verdeel het rijstgerecht over 4 borden. Leg de eieren erop, bestrooi met de cashewnoten en garneer met de apart gehouden selderij.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie