Kokos

Koken met kokos is als vakantie in eigen keuken

Hoewel Emina Zorlak altijd van producten van dichtbij en van eenvoudige alledaagse ingrediënten iets bijzonders probeert te maken, is er wel één vrucht van heel ver waar zij niet omheen kan. “Omdat het zo veelzijdig is in smaak en gebruik is dat ik er tja… bijna respect voor heb. De kokos. En omdat het zomer is en ik dan snak naar exotische ervaringen, bied ik de kokos vandaag een podium en ik weet zeker dat u na het lezen hiervan net zoveel respect zult hebben voor deze vrucht.”

 Heilige vrucht

In veel culturen wordt de kokospalm als heilig gezien en worden huizen dan ook niet hoger dan deze boom gebouwd, want “wat god je geeft, moet je niet overtreffen”. De palm verschaft ze niet alleen voedsel, maar ook drank, schaduw, onderdak, kleding, hoeden, manden, touw, papier, olie, wijn, gedistilleerde drank, honing en suiker en zo ook een erfenis, want volwassen kokospalmen leveren wel 100 jaar kokosnoten. Ik ga het nu houden bij de kokosnoot zelf, want de vrucht alleen al is zo veelzijdig. Vroege Spaanse ontdekkingsreizigers noemden het kokos, wat betekent ‘gezicht van de aap’, omdat de drie inkepingen en de harige noot er verdacht veel op leken.

Kokoswater

Als u deze apenkop openbreekt, dan ziet u 2 dingen: kokoswater en het witte vruchtvlees. Het kokoswater moet u niet verwarren met kokosmelk! Kokoswater is eigenlijk door de unieke vezels van de noot zelf gefilterd regenwater vol met mineralen en vitaminen. U  kunt dit zelf ontdekken als u een hele noot koopt of u koopt het kant-en-klaar in een kartonnen verpakking, maar let er dan wel op dat het puur is en zonder toegevoegde suikers. Waanzinnige dorstlesser!

Geraspte kokos

Kokosrasp is het vruchtvlees van de rijpe kokosnoot (zo’n harige bruine, niet zo’n jonge witte) en deze wordt eerst geraspt of geschaafd en in de zon of oven langzaam gedroogd. Het vruchtvlees kunt u kopen als rasp, vlokken, snippers, maar ook als meel. Dit heeft geen structuur, maar u kunt het wel in baksels gebruiken. Het is echter niet als bloem, dus u kunt het niet 1 op 1 vervangen. Als u kokosrasp lang genoeg maalt, dan scheidt zich daar een olie uit. Dit wordt kokosolie genoemd, maar eigenlijk is het onder de 25 graden een harde massa, dus geen olie. Maar in landen van herkomst is het vaak warmer, waardoor het daar het hele jaar door vloeibaar en dus olie is.

Kokosolie is in tegenstelling tot wat u zou verwachten geurloos en smaakloos. De laatste jaren is deze olie steeds populairder geworden om in te bakken, maar over de gezondheidsvoordelen verschillen wetenschappers nogal van mening. Zelf gebruik ik deze olie vooral voor cosmetische doeleinden: ik gebruik het als crème, lippenbalsem, haarmasker en soms smeer ik mijn hele lichaam ermee in. Zelf gebruik ik vaak kokosrasp in bonbons of als ik kokosmakronen maak, dus vooral voor zoetigheden.

Kokosmelk/kokosroom

Het geraspte, witte vruchtvlees wordt gemengd met water en vervolgens gekneed. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen. Eerst ontstaat er zo kokosroom, maar wanneer dit proces herhaald wordt, ontstaat er bij de 2e persing kokosmelk. Bij het kopen van een blik kokosmelk zit er vaak zowel kokosmelk als room in. Deze gebruik ik vaak in curry of soep; het maakt het heerlijk romig, zoetig en exotisch van smaak. Vandaag een curry met kokosmelk en broccoli, want broccoli is zo’n alledaags zomers ingrediënt, dat eigenlijk heel stiekem een enorme superfood is vol antioxidanten, die een grote rol spelen bij onze weerstand en vertraging van veroudering.

Ingrediënten snelle, zelfgemaakte, zomerse curry (2 personen):

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 duimgrootte gember
  • 1 rode peper
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1,5 eetlepels garam masala
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 250 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 broccoli
  • 2 zoete aardappels

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Snijd de rode peper in dunne ringen.

Verwarm een scheutje olie in een hoge koekenpan en fruit de ui, knoflook, gember en peper circa 3 minuten. Voeg de garam masala toe en bak circa 1 minuut. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut. Voeg de kokoksmelke en water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Snijd de roosjes van de broccoli en halveer ze. Schil de stronk en snijd in blokjes. Voeg de broccoliroosjes en stronkblokjes toe. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Voeg toe en kook het geheel circa 15 minuten. Serveer de curry met rijst of naan.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie