Duur 02:45
Gepubliceerd op 2 november 2016

Voedingsmisverstand: is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Iedere maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer geeft Jaap Seidell antwoord op de vraag of met het opwarmen van diepvriesmaaltijden in de magnetron, alle voedingstoffen verdwijnen. 

Chaotische moleculen

Ons eten bestaat uit moleculen die een beetje chaotisch bewegen. In warm eten bewegen die moleculen meer dan in koud eten. Simpel gezegd zorgen de golven in de magnetron er voor dat de moleculen in voedsel meer gaan bewegen en daardoor wordt het warmer. Daar is geen water bij nodig zoals bij koken en het kan ook snel. Om die reden verdwijnen er minder voedingsstoffen dan bij langdurig koken in water. Bij koken ‘lekken’ er veel voedingsstoffen in het kookvocht. Er gaan dus in verhouding minder voedingsstoffen verloren bij het opwarmen van eten in de magnetron. In sommige gevallen is het zelfs gezonder om eten in de magnetron te bereiden dan in kokend water.

Bij toeval ontdekt

De magnetron  werd in de jaren 40 bij toeval ontdekt door Amerikaan Percy Spencer, een natuurkundige en uitvinder die aan lasers werkte en bij het experimenteren met radiogolven merkte dat de chocoladereep in zijn zak plotseling smolt. Die microgolven hadden een frequentie die net wat lager zijn dan die van een wifi netwerk. Rond 1985 kwamen de eerste magnetrons in de Nederlandse huishoudens en in 1995 had de helft er één in de keuken. Inmiddels hebben vrijwel alle Nederlanders de beschikking over een magnetron.

Schadelijke stoffen in plastic

Naast het verlies van voedingsstoffen is er bezorgdheid om het lekken van stoffen uit de plastic bakjes waarin voedsel verwarmd wordt. Het gaat daarbij om stoffen als bisfenol-A (om plastic harder en doorzichtig te maken) of ftalaten (die plastic juist zacht en flexibel maakt). Die stoffen zijn erkende hormoonverstoorders. Maar onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen niet in het voedsel terechtkomen bij het verwarmen in de magnetron.

Niet rauw, maar koken

Veel voedsel (graan, diverse groenten, bonen en peulvruchten vis, vlees, eieren, melk, aardappelen enzovoorts) kunt u beter niet rauw eten. Onze darmen kunnen dit niet verteren en er kunnen schadelijke bacteriën in kunnen zitten. Koken maakt voedsel makkelijker verteerbaar, verwijdert deels schadelijke stoffen en maakt voedingsstoffen beter beschikbaar waardoor ze goed opgenomen kunnen worden.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 2 november 2016.

Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell

U kunt van woensdag 2 november tot en met donderdag 3 november 2016 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over ondervoeding bij overgewicht.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 3 november mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer