Diverse groenten die in december goed te eten zijn.

Koken met de groentes van december, ook handig voor het kerstmenu

De decembermaand is vaak al duur genoeg, met de feestdagen die erin zitten. Maar het dagelijks leven gaat ook door. Hoe kunt u het dan betaalbaar houden, als het om eten gaat? Dat kan door bijvoorbeeld te kiezen voor seizoensgroenten. We zetten de groentes van december op een rij.

Seizoensgroenten in een kerstmenu

Deze groenten zijn niet alleen handig om tijdens een gewone maaltijd te eten. Ze kunnen ook heel goed verwerkt worden in een kerstdiner! Culinair journalist Emina Zorlak stelt al eerder een feestelijk en betaalbaar 3-gangen kerstmenu voor u samen, met lekkere groenten uit het seizoen.

December is een maand van de kolen

December is echt een maand van de kolen: boerenkool, Chinese kool, koolraap en savooiekool. En rode kool, spitskool en witte kool zijn het hele jaar door een goede en duurzame keuze.

Andere seizoensgroenten van december

Daarnaast zijn knolselderij, pastinaak, pompoen, schorseneren en veldsla seizoensgroenten van december. Net zoals prei, rode biet, spruiten, ui, witlof en wortelen. Die zijn eigenlijk het hele jaar door goed verkrijgbaar en betaalbaar. Het Voedingscentrum heeft een overzicht (PDF) met groente en fruit per maand, het hele jaar rond.

besparen
Lees ook: Tips om lekker te blijven eten, maar ook geld te besparen

Boerenkool

Boerenkool is heerlijk in een stamppot, maar kan nog op zoveel andere manieren gegeten worden. Denk eens aan een soep, verwerkt in een quiche, in een lasagne of als pesto. Deze en nog veel meer recepten staan bij ons op de site.

Recepten met boerenkool

Boerenkool

Chinese kool

Chinese kool mist eigenlijk de uitgesproken koolsmaak. Omdat het wat zoet smaakt, vinden kinderen het daarom vaak wel lekker. Handig wanneer u uw (klein)kinderen kennis wilt laten maken met deze soort.

Recepten met Chinese kool

Chinese kool

Koolraap

De koolraap wordt vaak verward met de knolraap of koolrabi, maar die 3 zijn wel degelijk verschillend. Het kan in diverse gerechten bereid worden.

Recepten met koolraap

Koolraap, knolraap en koolrabi.
Lees ook: Koolraap, knolraap en koolrabi: de namen lijken op elkaar, de groenten niet helemaal

Savooiekool

Savooiekool is één van de oudste koolrassen ter wereld. De kool ziet er mooi heldergroen uit en heeft bladeren met grote nerven. Het kan veelzijdig gebruikt worden. De bladeren kunnen als wraps gebruikt worden of verwerkt in een wokgerecht en een pasta.

Recepten met savooiekool

Savooiekool

Nog meer inspiratie nodig?

We hebben nog veel meer recepten op onze site staan. Voor bijvoorbeeld pompoen, knolselderij of pastinaak, de andere groentes van december. Kijk daarvoor op onze receptenpagina en vul de groente in die u zoekt.

(Bron: archief, Het Voedingscentrum, Veggipedia, Libelle. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie