Kniepertjes

Kniepertjes

In Drenthe, Groningen, Twente, de Achterhoek en Salland worden kniepertjes traditioneel rond de jaarwisseling gegeten. Maar deze zoete, dunne harde wafel is het hele jaar lekker. Als nieuwjaarsrolletjes worden de kniepertjes gevuld met slagroom. U bakt ze natuurlijk het beste in een kniepertjesijzer. 

Ingrediënten:

Voor de wafel:

  • 250 gram boter
  • 500 gram bloem
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel anijszaadpoeder
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • water
  • gesmolten boter om in te vetten

Voor de vulling:

  • 250 gram slagroom
  • 25 gram suiker

Bereidingswijze:

Smelt de boter. Zeef de bloem en meng met de suiker, de kaneel, anijszaadpoeder en het zout. Schenk de gesmolten boter erbij en meng. Breek de eieren er stuk voor stuk bij en meng goed. Voeg scheutjes water toe tot er een soep deegje ontstaat.

Verwarm het kniepertjesijzer en vet in met gesmolten boter. Schep met een ijsknijper steeds een afgemeten hoeveelheid beslag in het ijzer, knijp dicht en bak de wafeltjes in circa 1 minuut lichtgoudbruin en gaar. Laat de wafels na het bakken afkoelen.

Maakt u nieuwjaarsrolletjes? Voeg dan extra water toe aan het beslag en maak het beslag slapper. Bak de wafels op dezelfde manier als de kniepertjes. Rol de wafeltjes dan direct als ze uit het ijzer komen om het uiteinde van een garde, pollepel of dunne deegroller tot rolletjes; houd even vast tot ze voldoende zijn uitgehard om in vorm te blijven en laat verder afkoelen. Klop de slagroom op met de suiker en vul de nieuwjaarsrolletjes voor het serveren royaal met slagroom. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Geniet ervan!

Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.

Geef een reactie